Kunskap och kontakter!

Ett av syftena med Almedalen är att knyta kontakter, möta representanter från riksdag, organisationer eller andra ”nyckelpersoner” som kan medföra att vi utvecklar kommunen.

I vårt 4-kommunsnätverk med Borlänge, Nässjö och Lindesberg där vi tidigare har jobbat och lobbat på många sätt för att kunna vara med och påverka beslut som sedan ska hanterar i kommunen.

Årets Almedalsvecka är inget undantag och under dagen har många möten varit inbokade.

image

Första mötet var med Lena Micko, ordförande i Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Borlänges kommunstyrelseordförande inledde mötet och var väldigt tydlig…Låt oss vara pilotkommuner inom utbildning, bostadsbyggnation och fler människor i arbete.

När vi i kommunledningen gjort studiebesök hos kommunens företagare har vi fått med oss att många saknar arbetskraft, de som är arbetslösa har inte alltid rätt kompetens. Vi vill skapa lokala utbildningar i samarbete med näringslivet för att möta företagens behov. Det finns ungefär 100 000 lediga jobb i Sverige men för att minska arbetslösheten måste vi kunna matcha företagens kompetensbehov.

Lena Micko tror att jobb, utbildning, skola och bostäder kommer vara de stora frågorna framöver. Det känns bra att vi redan nu jobbar aktivt med dessa frågor och jag upplevde att hon var positiv till vårt arbete. Det kan förhoppningsvis medföra att vi kan bli den pilotkommun som vi önskar.

Innan nästa möte hann jag vara med på ett seminarium om bostadsproblematiken. Tyvärr var det inte så mycket nytt att lyssna till och det var en tydlig ”Stockholmsprägel” på det som sades.

image image Möte med Angeles och deltagarna i 4-kommunnätverket.

Dags för nästa möte i 4-kommunsnätverket och nu var Angeles Bermudez-Svankvist från Migrationsverket inbjuden. Hon började med att berätta om sitt uppdrag hon har idag, att jobba med organiserad sysselsättning för de som bor på asylboende runt om i landet. Det kan vara att lära sig svenska från dag ett, att kunna få en praktikplats, att lära sig om det svenska samhället och så vidare.
Mycket intressant möte som avslutades med att vi ska se om vi kan hitta arbetssätt som gör att fler människor får ett jobb så de kan försörja sig.

I Stockholm anställer ett bostadsföretag ungdomar som jobbar med allmän skötsel i området de jobbar. De måste bo i samma område som de jobbar. På så sätt skapar man en stolthet bland ungdomarna, minskar risken för förstörelse och ungdomarna får jobb att gå till under sex veckor. Bra initiativ!
Tycker om Angeles inställning när hon får frågan om kollektivtrafik till småorter som har asylboende. Hyr in en buss, anställ en chaufför som är arbetslös. Så enkelt….Då får alla som bor i samhället en buss och arbetslösheten minskar.

image

Efter en timmas möte var nästa gäst på plats. Nu var det Mathias Wahlsten, chef integration och etablering Arbetsförmedlingen, som kom till oss. Vi var överens om att etableringsreformen är väldigt regelstyrt och att det är svårt att göra lokala lösningar i dagsläget.
Till vår stora glädje berättar Mattias att man nu ser över reglerna. Det kan på sikt innebära att lokala utbildningar kan få stöd och att man kan samverka mellan gymnasiet och vuxenutbildning. Bra!

Sen var det återigen dags för ett seminarium som hette ”Åtta teser” och handlade om Trelleborgs arbete i samband med att det kom många människor under kort tid till kommunen. Mycket intressant!

Det handlade om att tänka annorlunda, att ställa höga förväntningar, att orden vi använder spelar roll, att förenkla arbetet men också att det krävs mod om man vill förändra något.

image

I panelen var bland annat Morgan Johansson, migrationsminister, med. Han pratade om dessa 100 000 arbetstillfälle som finns i Sverige. Jag fick möjligheten att prata med honom och han fick ett medskick som han lovade att ta med sig…

”100 000 jobb, samtidigt är det många företagare som efterlyser rätt utbildad arbetskraft. Företagen i Falköping börjar få problem med att anställa rätt utbildad personal och det är ett bekymmer. Falköpings kommun vill tillsammans med näringslivet skapa anpassade utbildningar för att möta behovet och minska arbetslösheten men vi vill kunna få del av de statliga pengar som finns för detta. Vi anser att det lokala näringslivet tillsamman med kommunen vet bäst vad som behövs för att kommunen ska utvecklas och vi vill vara en pilotkommun i det här arbetet”.

Jag hoppas att dagens möten, medskick och uppmaningar kommer ge resultat. Kommunen är redo…Är regeringen det?

image

Dagen avslutades med tal av Stefan Löfven i Almedalsparken.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *