Bra ledarskap ger resultat

Uppe med tuppen, ny dag med intressanta föreläsningar.

IMG_2055

Den första föreläsningen handlade om gott ledarskap, vad som kännetecknar en bra ledare och hur populism uppstår. Igår avtackades en man som varit Mönsterås kommunstyrelseordförande i 30 år och han pratade om ”laget”. Det är laget som är viktigt och som gör att man utvecklas och kan ”vinna”. Ett duktig ledare med ett gott ledarskap utefter min syn på detta!

IMG_2068

Att nå målen handlade nästa seminarium om och handlade om skolan.  Vi fick berättat om hur man gjort i Malmö, den så kallade Malmömodellen. Det började med att man hade svårt att få legitimerade lärare och deras lösning blev att anställa undervisande assistenter. Det är obehöriga lärare som har undervisning som sin huvudsakliga arbetsuppgift. Samtidigt som de undervisar jobbar man med validering och/eller fortsatt utbildning för att de ska kunna bli legitimerade lärare på sikt.

Legitimerade lärare får ett handledningsansvar för dessa assistenter vilket medfört en ny karriärväg med lönepåslag för lärare som vill vara handledare. Spännande och intressant arbete!

Teach For Sweden är en organisation som jobbar med utbildning för lärare, att ta fram bra ledare i skolan. De rekryterar från olika yrkesgrupper och utbildar dem samtidigt som de är i skolorna och jobbar, framförallt i socialt utsatta skolor.

IMG_2076

Civilsamhällets roll i integrationsarbetet var nästa område. 2016 startade Vansbro upp en integrationsenhet. De är väldigt tydliga med att det är för ALLA de jobbar, oavsett funktionsvariation, ålder, bakgrund och så vidare. Ska man lyckas med integration handlar det om alla i samhället.

Ett projekt de jobbat med är ”från nyanländ till nyanställd” och att få fler engagerade i föreningslivet. En satsning som jag tilltalades av extra mycket var fritidscheck till alla ungdomar mellan 0-18 år. Det medför att barn och ungdomar kan bli medlem i någon förening eller köpa årskort på badanläggningen och så vidare.

I Åre har man jobbat med ett språkprojekt som heter SPRINT där frivilliga volontärer utbildar nyanlända i svenska. Peter Jansson, Studieförbundet vuxenskolan i Åre avslutar med ”Vi vill ta emot fler nyanlända men vi får inte, för en liten kommun är all inflyttning värdefull.”

Anders W Jonsson, vice partiledare, avrundade kommundagarna med lite medskick. Vi behöver jobbar för enklare regler för företagarna, grön skatteväxling och att fortsätta skapa möjligheter för företag inom välfärdssektorn. Att stänga gränser är inte någon lösning, vi behöver se till att systemen funkar och att de som kommer till oss kommer in i samhället så fort som möjligt.

Bra, intressanta och roliga dagar med många härliga centerpartister!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *