Vem f-n tar ansvar?

Under onsdagsförmiddagen har det varit en del förberedelser på morgonen inför fyrkommunnätverkets två seminarium.
Det första handlade om ”Hur vi bygger ett vettigt mottagande och en smart etablering på arbetsmarknaden? Kan kommuner och näringsliv samverka bättre?”

 

Deltagare var Günther Mårdner, VD för Företagarna, Mikael Sjöberg, generaldirektör Arbetsförmedlingen, Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, Martin Olauzon, utredare Mottagandeutredningen, Anders Kessling, statssekreterare arbetsmarknadsdepartementet. Dessutom var vi med som representanter för våra kommuner, Irja från Lindesberg, Jan från Borlänge, Anci från Nässjö och jag från Falköping.

Första frågan handlade om vilka framgångsfaktorer som varit viktiga när vi 2027 kan konstatera att vi har lyckats med att minimera arbetslösheten.

Anders och Tobias är överens om att utbildning varit nyckel till framgång och att det är viktigt att enkelt kunna utbilda sig i hela livet. Nära samarbete med näringslivet är en given del i framgången. Anders är lite modig och säger att om tio år har vi lyckats med att ifrågasätta och ändra vissa principer.

För Martin är framgångsfaktorn att vi har tagit vara på alla resurser och vi har lyckats förkorta etableringstiden.

Günther är övertygad om att alla som bor i Sverige är företagare. Man utför och säljer tjänster som faktureras på ett smidigt sätt som redan från början sköter skatt, moms och så vidare. Vi har lyckats genom att skola och näringsliv samarbetar intensivt som gör att våra ungdomar har jobb eller driver företag innan de slutat gymnasiet.

Men nu är det inte 2027 och vi har ett jobb att göra för att komma dit vi vill. Vi som är politiker eller tjänstepersoner i våra kommuner ser att det finns olika utmaningar och att det kan vara lite stelbent när vi vill prova nya saker. Därför bytte vi uppdrag med några av deltagarna.

Anders fick vara kommunalråd i Falköping och han skulle börja med att bjuda in arbetsförmedlingen för att prata samverkan. Men även kroka arm med näringslivet och rigga vuxenutbildningar som matchar företagens kompetensbehov. Kloka tankar och det är sådant som vi redan gör.

Samtidigt fick jag vara statssekreterare Anders. – För mig är det viktigt att människan är i fokus och ser vilka olika förutsättningar de som kommer till oss har. Vi behöver hitta olika individuella lösningar för att få fler i jobb eller utbildning.

Det är viktigt att kommunerna tillsammans med det lokala näringslivet och arbetsförmedling får bättre förutsättningar att jobba med lokala lösningar, både när det gäller utbildning och jobbmatchning. För att det ska lyckas behöver vi minska regelkrångel och detaljstyrning. Detta fick bli en del av vårt medskick till Anders.

 foto:Sara Eidevald

Det andra seminariet handlade om ”Alla unga ska ha möjlighet till jobb och utbildning – idag är det inte så”.
Här var Cina Ungh, Falköping, med i panelen och berättade om våra idéer att utveckla ett ”ungvux” som kan ge en ny möjlighet för fler unga att få gymnasiebehörighet. Även här vill vi se gränsöverskridande, individuella lösningar som blir bra för både våra ungdomar och framtida arbetsgivare.

Innan det var dags att åka hem hann jag träffa ett gäng härliga Centerpartister.

 

Kan konstatera att vi även den här Almedalsveckan har haft givande dagar och intressanta möten!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *