Synintryck

Så var det dags för nya mötesdagar efter sommaren. Beredningsmöte, planeringsmöte, kommunstyrelsemöte och möte med Synskadades riksförbund, Skaraborg, SRF Skaraborg.

 

Under onsdagseftermiddagen fick vi i kommunstyrelsen prova på hur det är att vara synskadad. Vi fick gå med ledkäpp, gå med ledsagare, betala med pengar och prova glasögon med olika synfel.

Att gå i trappor tyckte jag var läskigt, man visste inte när den kom bara att den skulle komma. Nu gick vi inne i stadshuset där jag känner till miljön ganska bra men jag kan tänka mig hur det är att gå i mer okända miljöer.

Att betala med pengar när man inte ser är inte så lätt! Hur vet man om det är en 100-lapp eller en 20-lapp man lämnar ifrån sig? Hur vet man att man får tillbaka rätt växel? Och hur vet jag att det är ett korrekt kvitto jag får om jag handlat något?

Jag skulle betala 56 kronor och jag trodde jag lämnade en 50-lapp men det var en 20:a jag lämnat. När jag skulle lämna sex kronor var jag rätt säker att jag fixat det, det är ju olika storlekar på mynten…Men tji fick jag! Vi har många olika mynt idag och jag lyckade lämna en fem-krona men det jag trodde var en 1-krona var en 2-krona.

Men nu har jag lärt mig känna skillnaden på våra mynt. Storlek och olika räffelmönster på sidan gör att man känna skillnad på mynten.

Efter att vi fått prova på detta fick vi höra hur det fungerar, eller inte fungerar i samhället när man är synskadad. Vi fick även med några önskemål som skulle kunna underlätta mycket för personer med synnedsättning och det får jag ta med mig framöver.

Kan ödmjukt konstatera att jag är oerhört glad för mina ögon!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *