Sedan 2000 har nästan 400 kvinnor misshandlats till döds av någon de har eller har haft relation med eller någon de känner. Men alla dödas inte utan lever i ett hem där misshandel är en del i vardagslivet. Det kan vara fysiskt och psykisk misshandel men även sexuell, ekonomisk och materiell misshandel.
Den här veckan, Orange week är ett sätt att uppmärksamma alla kvinnor som misshandlas och arbetet som görs för att motverka det. Allt började med att FN:s generalförsamling 1999 instiftade en internationell dag, 25:e november för att avskaffa våld mot kvinnor.
Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november instiftades av FN:s generalförsamling år 1999 som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor.
Det specifika datumet valdes för att hedra systrarna Mirabal från Dominikanska republiken. De lönnmördades och blev folkhjältar för sitt okuvliga motstånd mot landets forne diktator, sexualförbrytaren och massmördaren Rafael Trujillo. FN och flera andra aktörer försökte påverka diktatorn att skona systrarna, som vid upprepade tillfällen fängslades och torterades. Han gick med på det, men beslutade i hemlighet att lönnmörda dem. De mördades den 25 november 1960, bara några månader innan Trujillo själv mördades. Mordet betydde inte slutet för hans styre utan sonen Ramfis efterträda sin far.
En våg av hämnd och våld mot de inblandade i mordet på Trujillo svepte över landet och systrarna Mirabal blev symboler för folkets motstånd. Det dröjde till 1996 innan systrarna Mirabal erkändes som martyrer och deras namn publicerades i skolböckerna. Idag är huset där systrarna växte upp ett museum och världen över protesterar människor mot våld mot kvinnor den 25 november.
Under den här veckan är det många kommuner som gör lite extra aktiviteter för att uppmärksamma det här viktiga arbetet och alla som utsätts för våld. Förhoppningsvis kan det medföra att fler vet vart man kan vända sig om man utsätts för misshandel och att fler kan leva ett liv utan våld.
I Falköpings kommun har vi bland annat föreläsningar, både för allmänheten och på skolor och årets tema är machokultur, våld i nära relation och hedersvåld. Bland annat kommer David Rexvid och pratar om barn och ungas utsatthet i en hederskontext.
På högstadiet i Floby inleds veckan med en paneldebatt om machokultur där en brandman från Samhällsskydd Mellersta Skaraborg, en person från MUM (mottagningen för unga män) och två fritidsledare deltar.
Vill ni läsa mer om vad som händer i Falköping den här veckan? Då kan ni läsa här och anmäla er till olika föreläsningar.
Vad gör man då om man blir misshandlad? Polisanmäl, ta kontakt med någon du litar på, prata med kommunen, ta kontakt med Kvinnohuset Tranan, prata med din vårdcentral…oavsett vem du pratar med är det viktigt att du gör det.
Vad kan du göra som tror att någon blir utsatt för våld i hemmet? Försök prata med personen och fråga hur det är, ring polisen eller socialförvaltningen och gör en orosanmälan (går att göra anonymt) eller på något annat sätt visa att du bryr dig.
Sen kan man tycka att vi inte skulle behöva en Orange week utan att det skulle vara självklart att få leva ett liv fritt från våld!
Som sagt, veckan är Orange week och jag kommer ha orange på mig, kommer du också ha det? Det är ett litet sätt att uppmärksamma veckan.