Idag är det suicidpreventiva dagen som infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord.
Förra året var det 1617 personer som tog sitt liv, 1617 för många!
På kommunstyrelsens utskott för social hållbarhet förra veckan var temat psykisk hälsa och vi hade besök av UPH, (Ungas Psykiska Hälsa), SPIV,( Suicidprevention i Väst) och Mini-Maria. Dessutom fick vi information från kommunens eget suicidpreventiva arbete och anhöriggruppen. En lärorik, intressant och känslostark dag.
UPH är ett tilläggsuppdrag till vårdcentraler och i Skaraborg finns tre UPH varav en finns i Falköping på vårdcentral Oden. Hit kan du vända dig om du ätstörningar, tvångstankar, självskadebeteende, depression, ångest eller behöver någon form av föräldrastöd.
På UPH finns psykologer, psykoterapeuter och socionomer och man kan få både individuell hjälp eller i grupp och vänder sig till barn och unga 6-17 år och familjer. De samverkar med många olika aktörer för att på bästa sätt kunna hjälpa, utbilda och stärka barn och unga men även hela familjen eftersom helheten är oerhört viktig för någon som mår dåligt.
”Familjen är mycket viktigare än vi eftersom den finns där hela tiden, vi finns en gång i veckan”. Citat från Ida och Eva-Marie från UPH.
Vill man komma i kontakt med UPH ringer man till vårdcentral Oden där man kan välja genom knappval att komma direkt till UPH och det finns telefontider varje dag. Du behöver inte vara listad på vårdcentralen utan kan ta kontakt oavsett vilken vårdcentral du tillhör.
SPIV är en ideell förening som arbetar för att minska antalet självmord i Sverige. Det är en lärande organisation med snart 30 års erfarenhet av kunskapsförmedling i suicidprevention. De genomför ca 180 utbildningar i Psykisk livräddning (PLR) för tusentals personer inom vård- och omsorg men också för allmänheten och ungdomar.
Var sjätte timma tar någon livet av sig men det går att förhindra på olika sätt, sa Maria Nyberg från SPIV.
Förebyggande arbete för att motverka psykisk ohälsa måste alltid prioriteras men det finns andra saker vi alla kan göra för att hjälpa en människa som mår psykiskt dåligt eller är på väg att ta sitt liv.
”Det är en enorm kroppslig påfrestning att må så dåligt att man funderar på, eller tänker ta sitt liv, man orkar inte vara i den känslan så länge”. Citat från Maria Nyberg från SPIV.
Det kan vara små saker eller tillfälligheter som gör att en person som bestämt sig trots allt ändrar sig. Det kan vara någon som frågar hur läget är, man möter någon som ler och säger hej eller att det blir en fördröjning på något sätt.
Nio av tio personer som har hindrats från att ta sitt liv klarar sig och dör av någon helt annan orsak längre fram i livet så det gör stor skillnad om vi kan hindra någon att ta sitt liv.
Det finns många föreställningar om suicid, att det inte går att hindra någon som bestämt sig eller att man inte ska prata om självmord för att inte väcka den björn som sover men det stämmer inte. Just att fråga hur läget är, att visa att man bryr sig eller att personen är viktig för oss kan vara avgörande.
Sedan 2008 har Sverige en nollvision för suicid men det behöver göras mer för att nå detta mål! Att lära sig Psykisk Livräddning (PLR), ett av SPIV´s utbildningskoncept, borde vara lika självklart som att lära sig hjärt- lungräddning (HLR) säger Maria Nyberg.
Mini-Maria är en mottagning för ungdomar mellan 13-21 år där oro eller problematik finns gällande alkohol, droger eller spel om pengar.
Mini-Maria som finns i fyra kommuner i Skaraborg, varav Falköping är en, erbjuder rådgivning och behandling till ungdomar, föräldrar och anhöriga. På mottagningen arbetar kurator, sjuksköterska, psykolog och läkare tillsammans. De arbetar inom fem områden, rådgivning till unga, föräldrar och anhöriga, konsultation till människor som har missbruk, bistånd, mottagning och ungdomsvård inom LUL som innebär samtal om och mot droger.
I Falköping har man öppet på torsdagar men om man behöver hjälp kan man även få komma till någon av de andra kommunerna som är Skövde, Lidköping och Mariestad. Det behövs ingen remiss för att komma till Mini-Maria utan man ringer direkt dit.
Falköpings kommun har tagit fram en handlingsplan för psykisk hälsa och suicidprevention för att minska risken för psykisk ohälsa och självmord.
En del handlar om trygghetsskapande arbete med att stärka familjen genom utökat samarbete mellan barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen för att stötta familjen. Det kan vara genom förstärkt föräldraskapsstöd, hemmaplanslösningar för barn och unga för att minska risken för placering av barn utanför familjen eller ANDTS-förebyggande arbete, (alkohol, narkotika, doping, tobak och spel).
Vi arbetar även tillsammans inom SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid) för att tidigt kunna fånga upp barn och unga som kan behöva mer stöd och aktiviteter för att inte hamna fel i livet.
Mötesplatser och fritidsaktiviteter vet vi är viktigt för att minska risken för utanförskap och ohälsa och sedan några år tillbaka arbetar vi med områdesbaserad utveckling. Det handlar om att tillsammans med barn och unga utveckla platsen man bor på och det görs i Vartofta, Stenstorp, Floby, Gudhem, Kinnarp och Dotorpsområdet. På många av orterna finns även förenings- och näringslivet med i arbetet, mycket värdefullt.
Vi har Tagga Lov som är ett samarbete mellan kommunen, Falköpings Hyresbostäder och Fritidsbanken som gör aktiviteter på skolloven på olika platser i kommunen. Volontärstorget ”Agera mera” samlar engagerade människor som vill hjälpa till på olika sätt och vi har språkvän där människor från olika kulturer möts.
Samtidigt arbetar vi för att få fler trygga fysiska miljöer genom dialoger och samarbete med många olika aktörer så vi kan bygga bort miljöer som upplevs otrygga.
Om det nu ändå är så att den hemska dag kommer, att någon man känner och tycker om tar sitt liv är det oerhört viktigt att kunna få stöd.
I Falköping har vi sedan några år tillbaka samtalsgrupper för dig som har förlorat någon genom självmord. Vi har samarbete med SPEC, (suicidprevention efterlevandestöd) och Katrin Thorsell från Falköping är en lokal samtalsledare för dem.
Som tack för att de kom och berättade om sina viktiga verksamheter fick de en tavla med sig hem. Tavlan har ett berättelse;
Inför Suicidpreventiva veckan 2022 ville Falköpings kommun prata om viktiga saker som rör våra känslor. En grupp människor som jobbar på daglig verksamhet fick vara med och skapa något fint tillsammans. Gruppen träffades varje vecka för att måla, rita och prata om hur vi mår. De bestämde sig för att göra en stor tavla tillsammans. På tavlan kunde alla som ville skriva eller rita något som de tänkte på.
”På suicidpreventiva dagen ställde gruppen ut tavlan på torget. Alla som gick förbi kunde komma fram och skriva eller rita på tavlan. Det blev många fina och viktiga ord och bilder.
Efteråt såldes tavlan för att samla in pengar till Suicide Zero men den personen som köpte tavlan tyckte att alla skulle få se den så hon gav tillbaka tavlan till gruppen.
Nu hänger tavlan i matsalen på Träffpunkten i Falköping. Träffpunkten är en verksamhet för deltagare inom socialpsykiatrin och LSS. Verket leder ofta till samtal och funderingar och hänger där som en påminnelse om att vi är viktiga för varandra.
Nu har även ”prints” gjorts av tavlan för att kunna föra budskapet vidare”
Idag är det aktiviteter i Falköping för att uppmärksamma suicidpreventiva dagen, bland annat har en gul soffa ställts ut på Järnvägstorget där man kan sätta sig en stund om man känner sig ensam, är trött i benen eller vill prata en stund.
På biblioteket är det föreläsningar och i Sankt Olofskyrka kommer 1671 ljus att tändas, ett för varje människa som under 2023 tog sitt liv och det kommer vara musik och föreläsning under kvällen.
Låt oss hjälpas åt för att nå nollvisionen för suicid, våga fråga hur läget är om du ser någon som mår dåligt. Tala om att personen inte är ensam, du finns där, vi finns där och erbjud att hjälpa till. Ring samtalet till någon nära, 1177, 112 beroende på behovet.
Var rädda om er!