Kontrasternas dag…

image

Tidigt på morgonen gick tåget till Stockholm för att vara med på nätverksträffen som handlar om hur man kan jobba med ”medborgardialog”. Vi kommer från hela Sverige och det är intressant att lyssna på hur andra kommuner jobbar.

Det är Sveriges kommuner och landsting som är arrangörer och dagens föreläsare var Hans Abrahamsson. Jag hade förmånen att lyssna till honom på konferensen 250 möjligheter.

Samtalet idag handlade om hur det globala möter det lokala. Hur kan vi ta vara på all kunskap som finns i samhället och som sträcker sig över hela världen? Hur kan vi använda den digitala utvecklingen på ett bättre sätt? Hur får vi fler människor att vara delaktiga i samhället?

image

Folkhälsa och social hållbarhet är en förutsättning för att känna delaktighet. Som ordförande i Folkhälsorådet i Falköping inser jag än mer att vi har ett stort uppdrag.

Vi är helt rätt ute när Falköpings kommuns första mål i framtida arbete är ”Social hållbarhet”. Ett stort område som innehåller många olika delar där medborgardialog är en bra början. I början av oktober ska vi till Kättilstorp på en ”samhällsvandring/förbättringsvandring”. Ett sätt att skapa dialog för hur vi tillsammans kan göra vårt samhälle lite trevligare.

Dagen har som sagt bestått i att prata om dialog…När jag sen kommer till Stockholm station möts jag av en helt annan värld. Stationen är full av människor, barn, kvinnor och män som flytt från sina hemländer. Barn som är ledsna och trötta, vuxna som är oroliga över framtiden. Många av dem väntar på tåget som ska ta dem till Haparandra för att sen försöka ta sig över gränsen till Finland. OM de får komma in i landet…Mycket ovisshet och oro!

Medborgardialog… På något sätt känns det lite ”futtigt” när man möter dessa människor som flytt för sina liv.
Samtidigt blir medborgardialog än viktigare! Klart att vi måste prata med och möta varandra för att få en ökad förståelse och respekt för alla människors lika värde.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *