Låt oss aldrig glömma!

image

Idag är det Förintelsens minnesdag, 72 år sedan de fångar som överlevt befriades från Auschwitz-Birkenau.

Jag och min dotter var i Auschwitz-Birkenau för två år sedan och det är en resa jag aldrig kommer att glömma.

När vi stod och köade för att komma in kändes det som att vi gick tillbaka 70 år och att det var vi som skulle in i lägret. Det väckte många frågor…Var det så här de stod? Vad visste de om livet innanför staketet? Hur rädda och uppgivna var de? Många frågor som inte fick några svar.

image

När vi senare kom in i rummen med väskor, skor, glasögon och hår…Då rann tårarna utan att jag märkte det. Så oerhört mycket ondska, lidande och död.

När jag gick i skolan pratades det om andra världskriget och förintelsen men man pratade inte om att nazisterna började sortera folk redan 1933. De införde ett samhälle där människor delades in i VI och DEM.

Nazisterna förföljde, torterade och mördade människor som var politiska motståndare, Jehovas vittne, Romer, homosexuella, människor med handikapp och judar.

Judarna började fly men Europa och USA stängde sina gränser… Nazisterna började skicka judarna till koncentrationsläger och förintelseläger och hur resultatet blev vet vi.

Under vårt besök på Auschwitz var vi inne i en gaskammare där väggarna var fulla av rivmärken från människor som gasats ihjäl…Så mycket ångest det måste varit.

Om vi går 72 år framåt i tiden, till 2017, finns det stora likheter med vad som händer idag och vad som hände under 30- och 40-talet. Människor delas in i grupper, i vi och dem. Många människor flyr från förföljelse, tortyr och mord och Europa inklusive Sverige stänger gränserna. Det sägs att det är fullt i Sverige… Samtidigt dör människor på sin väg hit.

Är historien på väg att upprepas? När vi är rädda för andra människor, där vi delar in människor i grupper, när vi skapar ett vi och dem? Om vi accepterar detta, är vi då lika lättlurade och hemska som de var under tiden Nazisttyskland byggdes upp? Där Hitler lovade att allt skulle bli bra för den ariska rasen bara man utrotade de andra?

Vi kan höra liknande idag, om vi stänger gränsen, om vi skickar hem de som kommit till oss blir det mycket bättre för den genuint svenska befolkningen…

Detta får vi aldrig ställa upp på! Vi kan inte låta historien upprepa sig!

Och jag kommer aldrig förstå hur någon människa kan göra så mycket ont mot andra människor.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *