Sol, vind, vatten och vågor

I veckan har jag varit på Väderöarna och dykt. På vissa av dyken gick det vågor 20 meter ner under i vattnet. Några av dyken var det så strömt i vattnet att det inte gick att hålla emot. Det är mycket kraft i vattnet.

Jag tycker vi borde använda den vågkraften mycket mer än vi gör idag. Vid Sotenäs utanför Lysekil installerades ett vågkraftverk 2016.  Det är världens största vågkraftverk och även det första i världen som kopplades in på el-nätverket.

Vindkraften har tiodubblats mellan 2006-2014 och under hösten 2017 kommer nya investeringar göras. Nu börjar även utvecklingen med havsbaserade vindkraftverk, intressant tycker jag.

Bildresultat för vågkraft

I den senaste energiöverenskommelsen ska vi ha ett helt förnybart elsystem, med mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040. Överenskommelsen gjordes mellan Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Det medför mycket forskning och nya arbetstillfällen tror jag för att få fram den nya tekniken som möjliggör att vi får 100% förnybar energi till 2040.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *