Ta hand om kon så tar kon hand om dig!

Nu är höstens arbete i gång igen och första företagsbesöket med kommunledningen har varit.

Den här gången var besöket på Åkerholmens lantbruk utanför Vartofta. Camilla och Morgan Dahlgren tog emot oss och det var med stor inlevelse och engagemang de berättade om sin gård.

För några år sedan bestämde de sig för att de ville bygga ut och bygga om och den 15:e april 2018 sattes spaden i backen. Den 18:e december flyttade djuren in i de nya djurhallarna.

De har byggt två ligghallar som är 160 meter långa och 32 meter breda och i varje hall får 400 kor plats. de har byggt två liggrader och alla djur har en egen liggplats och en egen matplats. Varje ko har ca 15 m2 vilket är ovanligt mycket.

Ligghallarna har sand som underlag istället för halm eller spån, det är inte så vanligt i Sverige säger Morgan och Camilla. Men sand är bakteriefritt, flugor och bakterier växer inte i sand. Det gör att det är få flugor i hallarna och korna får inte liggsår om de ligger mycket i och med att inga bakterier växer i underlaget.

Sanden kommer från en närliggande gård och det går åt mellan 10-13 kilo sand per dag och ko. När djuren rör sig drar de ut lite sand i gången och det gör att det inte blir så halt för djuren.

Gården har ca 1500 djur totalt och idag är de självförsörjande på djur, det vill säga att de inte behöver köpa in kalvar eller ungdjur. 550-650 av djuren är kor eller sinkor, resten är kalvar och ungdjur.

De mjölkar ”för hand”, det vill säga att de inte har några robotar, och korna mjölkas tre gånger per dygn. Målet är att korna ska ge ca 45 liter/ko/dag och idag ger de cirka 42 liter. Vi har valt att ge alla kor samma foderstat och vi är noga med att mjölkningen inte tar för lång tid. Detta för att störa korna så lite som möjligt i deras rytm och att de får samma foder och mängd foder. Vi tror att det är bra för djuren och vi märker det på mängden mjölk de levererar varje dag.

När de mjölkat klart kyls mjölken ner med vatten till tolv grader i första läget. Det vattnet blir då lite uppvärmt och ges sedan till korna för att korna inte ska behöva använda så mycket energi till att värma vattnet de dricker.

Företaget har 12 personer anställda varav sex är heltidsanställda och sex kommer via bemanningsföretag. De har även gott samarbete med gårdarna runt omkring och både Morgan och Camilla upplever att det är ett gott klimat mellan lantbrukare i stort.

Oerhört intressant företagsbesök och det var roligt att se hur gott korna verkade må och Morgans och Camillas inledning tycker jag säger mycket. Ta hand om kon så tar kon hand om dig…
Tack för att vi fick komma och ser er verksamhet!

Och självklart bjöds det på ”riktig kossemjölk” 🙂

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *