Underställ, logistik, kossor och kultur…

Vissa veckor är det för få timmar per dygn och den här veckan är en sån och därför får det bli en liten blandning i dagens blogginlägg.

Vi börjar på midsommarafton som firades på västkusten med trevligt sällskap, dykning och fantastisk solnedgång. Det var längesedan jag dök nu och det var skönt att komma ner under ytan en stund där det är lugnt och tyst, man hör mest sin egen andning.

Som vanligt fanns det krabbor, humrar, trollhumrar men även torsk, plattfisk och kantnålar att se under ytan och ovan ytan fanns det sälar som låg och solade på klipphällarna. Jag tycker om när det är kargt och stenigt, dels är det roligt att leta efter djur mellan stenarna men även för att det är vackert och ett av dyken var just detta. Härlig helg!

Veckan har innehållit möten som det brukar göra och måndagen avslutades med vårens sista fullmäktige. Några av besluten var att höja bidraget till belysningsföreningar i kommunen, byggstart för Vartofta och Gudhems skolor för att de ska bli F-6-skolor och planprogrammet för Marjarps logistikområde. Sofia, ordförande i barn- och utbildningsnämnden svarade även på en fråga om hur viktig blandad bebyggelse är för ökad integration i samhällsplanering och framtidens översiktsplan.

Tisdagens lunch fick bli en riktig utelunch vid en av utsikterna på Mösseberg. Sallad, utsikt över Ålleberg och lite barfota-tid fick det bli innan eftermiddagens möte med Jörgen, Anna och Emelie från Volvo Group som arbetar med etableringen av batterifabriken i Mariestad.

På mötet berättade vi om Skaraborgs Logistic Center och vilka möjligheter som finns där och vi fick information om hur arbetet rullar på i Mariestad, alltid lika spännande. Vi avslutade med en rundvandring på Julas nya lager- och logistikområde på Marjarp. Lennart Karlsson från Jula Logistic visade oss den nya lagerbyggnaden som är 63 000 m2, plåthallen på 12 000 m2 och en perrong på 12 000 m2 där man kan förflytta gods mellan lastbil och tåg under tak. Kul att se hur det blivit nu när det närmar sig klart.

Onsdagen började med en snabb prome innan dagens möten skulle dra igång men man får inte ha så bråttom att man missar att njuta av livet. Fågelkvitter, solen som värmde, nyslaget gräs, årets första kantarell och årets första smultron…vilken start på dagen!

En gång i månaden är kommunstyrelsens arbetsutskott på företagsbesök och i onsdags var vi på Nötcenter Viken där vi träffade driftschef Ulrika och Masoud, utvecklingschef på Lantmännen.

Ulrika berättade om verksamheten med forskning och drygt 900 djur som sköts av de tio anställda. Hon berättade även om hur de arbetar för att nå målet om en framtidstro som är en verklig bild av hur ett hållbart jordbruk ser ut och där test görs för att få en ökad hållbarhet, lönsamhet och produktivitet. Det skapas bland annat genom att all personal måste veta om målet, närvarande ledare, våga prova nytt när det inte fungerar och mycket tårta!

Gamla minnen gör sig påminda när jag ser små kalvar <3

På eftermiddagen var det kommunstyrelsens arbetsutskott och de som inte var med på Viken undrade vad vi hade gjort då vi var sex i rummet som luktade kossa. 🙂

Efter mötet bjöd vi i koalitionen in S och SD till en utökad budgetberedning på grund av det tuffa ekonomiska läget som är i kommunen. Prognosen för 2024 är ett underskott på 50 miljoner och den negativa trenden med färre invånare fortsätter. Det ger mindre pengar att fördela och tuffa beslut kommer behöva tas för att få pengarna att räcka till.

Vi har vid olika tillfällen arbetat brett med alla partier representerade för att hantera tuffa frågor, bland annat skolorganisationen och arbetsmarknadsstrategin för det ger en styrka i besluten. Jag hoppas att vi även den här gången kan arbeta övergripande för kommuninvånarnas bästa i ett tufft ekonomiskt läge.

Jag och min Centerkollega i kulturnämnden, Sofia Wik strax innan vi träffar stipendiaterna

Sedan valet har jag några regionala uppdrag, bland annat i kulturnämnden och i går hade vi vårt sista möten innan sommaren. Två gånger om året tar nämnden beslut om projektbidrag och till den här omgången hade det kommit in 160 ansökningar varav 57 fick någon form av bidrag. Allsång vid kanalen i Karlsborg var en av de 57. Mötet avslutades med stipendieutdelning till personer som gjort något särskilt inom kulturens områden. I år var det 25:e året som vi delade ut stipendier. Roligt när vi kan uppmärksamma och uppmuntra människor och deras arbete. Stort grattis till er alla!

Som sagt, finns mycket mer att berätta men om dygnets timmar inte räcker till får det bli en sammanfattning och den här veckan blir det ullunderställ (kallt att dyka), lager och logistik, kossor och små underbara kalvar och kultur i alla dess former.

Nu tar jag helg, ta hand om er och njut av sommaren.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *