För många år sedan…

101 år för att vara korrekt startade en industri i Floby som gjorde trätofflor. Idag heter företaget Autokaross i Floby och tillverkar flak, skåp och kåpor till lätta lastbilar.

I går var Centerpartiet på företagsbesök på företaget och Hans Gustavsson, VD, berättade om företagets historia, företaget i dag och tankar för framtiden.

1918 gjorde man trätofflor, i mitten på 1920-talet utökade de sin träindustri med att tillverka karosser och hytter i trä.

Sedan 1982 har de utrustat lätta lastbilar med flak, kåpor och skåp och de använder ”lättmaterial” idag, bland annat aluminium. Det är för att få ner vikten på produkten så att kunden kan lasta mer och för att minska bränsleförbrukningen, säger Hans Gustavsson.

Materialet som är till väggarna i skåpen är också ett lätt material och väldigt tåligt. Vi fick prova att slå så hårt vi kunde med en hammare på en skiva och det var knappt det blev märken efter.

Autokaross är störst i norden på flak och har 85 % av marknaden. Största marknaden är i Sverige men de exporterar en del produkter till Norge, Tyskland och Finland.

Företaget har 100 anställda och finns i Floby, Falköping och Södertälje men merparten av de anställda finns i Floby och Falköping.

Hans avslutar med tankar om framtiden, tänk om vi kunde komma in på Europamarknaden än mer, det säljs 1,5 miljoner lätta lastbilar där, säger Hans och ser lite ”drömsk” ut.

Tack för ett intressant och lärorikt företagsbesök!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *