Låt oss hjälpas åt!

Idag fick det bli en dag på kontoret för att jobba med den utmaning och kris som Sverige och Falköping står inför.

Jag tycker om värme och sol men för våra lantbrukare runt om i landet börjar det bli tufft. Torkan och värmen gör att det är svårt med betesmark för djuren och skördarna blir mindre och inte så näringsrik som den behöver vara.

Igår när jag var på promenad kom jag fram till ett havrefält. Det var fläckvis väldigt dålig växtlighet och kruttorrt i marken. När jag kände på havren i axet var det väldigt tunt. 🙁

Förra veckan började ett antal kommuner jobba med inventering av kommunal mark som kan användas av lantbrukare som behöver mer mark.

Jag pratade med tekniska förvaltningen och även Falköpings kommun jobbar nu med att inventera kommunal mark.

I går pratade jag med den lokala LRF-avdelningen om de kan hjälpa oss. Dels med att få ut information men även för att fördela mark så rättvist som möjligt till de som anmäler sitt intresse.

Vill även uppmana företag och andra markägare som har mark som inte används, låt djurhållare få använda sig av er mark. Även mark som ligger i träda får användas, enligt Kristina Yngve, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

En annan uppmaning är att äta svenskt kött och på det sättet hjälpa lantbrukarna. Det tycker jag vi ska göra oavsett, men som situationen är nu är det lantbrukare som får skicka sina djur till slakt på grund av torkan. Det medför att det blir ekonomiskt tufft för företagarna men även att det blir långa slaktköer.

Så låt oss hjälpas åt, har ni mark som inte används, anmäl det till Kenneth Ågren, Falköpings kommun.

Behöver ni mark till era djur eller för att slå, anmäl ert intresse till Kenneth Ågren.

Och ät svenskt kött!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *