Turista i hembygden

Idag har kommunstyrelsens arbetsutskott varit på företagsbesök inom besöksnäringen och landsbygdsföretag.

Vi började på Wrågården en där Emil Tholin, kock, berättade om verksamheterna. Sedan några veckor tillbaka har de även WG golfrestaurang och de har sina ”älgstugor”.

Förutom restaurangerna har de catering, event och de levererar mat till privata förskolor i kommunen och till dialysavdelningen.

På gården har de dovhjort, älgar och bisonoxar och på menyn finns både bison och dovhjort från gården. Det mesta av restaurangernas grönsaker kommer från gårdens ”kålgård” så det är verkligen närproducerad mat.

Till god mat behövs god dryck och tillsammans med Qvänums Mat & Malt har de tagit fram en öl som heter ”Bisons Bärs” med varningstexten: – Kan framkalla djuriska lustar. 🙂

Idag finns det tre ”älgstugor” och en fjärde är på gång, fast det ska blir en ”bisonstuga” istället. Den kommer bli ganska stor stuga där man kan ha både konferens och det finns sovplatser. Det fanns till och med plats för hunden.

Lunchen intogs på WG golfrestaurang som invigdes för några veckor sedan. Det var verkligen full fart med många lunchgäster och i dag kunde man sitta ute och njuta av det härliga vädret.

Eftermiddagens besök började hos Fredrik på Karleby Handelsträdgård. Fredrik är tredje generationen som driver handelsträdgården. 1939 startade hans farfar upp verksamheten och sedan 1973 har de varit på den gården de är nu.

1997 drabbades verksamheten av en hagelstorm som slog sönder en hel del av växthusen. Ett tungt slag för Fredriks föräldrar som valde att sluta men 1999 tog Fredrik upp verksamheten igen.

Det mesta de odlar är prydnadsväxter, sommarblommor och sedan några år tillbaka grönsaker. I köket som de byggt tillverkar de sylt, saft och marmelader. Försäljningen har de bland annat i handelsträdgården och på MaltaJohanna marknad.

Sista besöket för dagen var på Cesarstugan och det är härligt att höra när Christian Schmeikal´s berättar om verksamheten som han har tillsammans med sin fru och svärmor.

På gården har de även teatersalong, bageri med försäljning och utställningen Bondens år. Det är en utställning som är uppbyggd med vaxdockor i miljöer som tar oss tillbaka till bondens liv och arbete före traktorns tid.

En av utmaningarna som han ser är att nå ut till nya kundgrupper för som han säger, Ceasarstugan är en lite okänd pärla.

Centerpartiet var på besök på Ceasarstugan i samband med valet och jag ser att det har hänt mycket sedan dess och att besöksantalet har ökat. De har även startat upp med lunch nu under transäsongen och de serverar också med närproducerade råvaror. .

Vad är framtidsplanerna då? Vi vill skapa övernattningsmöjligheter, tänk att ta vara på historien och bygga små soldattorp uppe i backen, säger Christian. Tänk er en liten ”by” med små soldattorp som har bra standard, finns i härlig miljö och god mat som serveras säger Christian.

Tack alla för intressanta företagsbesök och för ert engagemang!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *