33 000 kinesiska turister?!

Under veckan har det varit budgetarbete, näringslivsråd, beredningsmöte och besök från Kina.

I våra samtal med representanterna från Kina har mycket handlat om eventuellt framtida samarbeten och inom vilka område det skulle vara intressant för näringsliv, kulturutbud, skola, vård och omsorg.

Första besöket från Kina var från Shandongprovinsen där vi pratade om kulturutbyte mellan Kina och Falköping.

Under dagen och kvällen kunde vi sen se en högklassig Kung-Fu uppvisning av 10 unga tjejer från Shandong. Uppvisningen innehöll även akrobatik som fick de flesta av oss att dra efter andan.

Dagen träffade vi Pu från Kinesiska kulturcentret i Stockholm och Yuan Hui Qui från Peking operan. I torsdags kväll var det uppvisning av Peking Operan med teater, sång och akrobatik. En intressant och färgstark upplevelse.
Yuan Hui Qui  är en så stor stjärna i Kina att landets största nationella TV-kanal, med upp till 600 miljoner tittare, skickat med ett TV-team som sände ett inslag om hennes uppträdande i Falköping och där vi från Falköping hade möjlighet att vara med i Tv-inslaget.

 

Kulturutbyte mellan länderna är redan igång till viss del. Nu kom vi även in på om vi kan hitta samverkan inom förädling av råvaror, ungdomsutbyte och turistnäring.

Jag kan konstatera att kultur är bärare och brobyggare över de flesta gränser – ålder, språk, bakgrund och så vidare.

På uppvisningen av Kung-Fu var det många ungdomar som var och tittade och som var intresserade av att lära sig akrobatik. Ett förslag till kunskapsutbyte var att våra Falköpingsungdomar skulle kunna åka till kulturcentret på träningsläger i akrobatik och Kung-Fu. Art-Dance är intresserade. Spännande!

Kulturutbyte mellan länderna är redan igång till viss del. Redan idag har kulturutbytet gett resultat för företag i Falköping som fått uppdrag av kinesiska kulturcentret i Stockholm. Under veckans möten kom vi även in på andra områden som kan vara möjliga att samverka inom, till exempel förädling av råvaror, ungdomsutbyte och turistnäring.

I Sverige är vi duktiga på att ta hand om frukt, bär och grönt men i Kina och Shandongprovinsen förstörs dessa råvaror på grund av okunskap. Här skulle vi kunna exportera kunskap genom våra duktiga företagare i Falköping och Skaraborg.

En härlig och spännande fråga jag fick var om vi som kommun kan ta emot 33 000 kinesiska turister. Självklart!! Vi har många boendemöjligheter, restauranger och naturupplevelser att erbjuda våra turister och kineserna var oerhört imponerade av vår natur och vår luft.

Även om det ”bara” skulle komma 10 000 kinesiska turister skulle det vara bra för våra turist-kultur-naturnäring och för mig är det en tilltalande tanke som skulle gynna stora delar av näringslivet.

Apropå näringsliv vill jag gratulera Mössebergs kurort som firar 150 år. När man läser historien om kurorten kan jag konstatera att redan för 150 år sedan var järnvägen viktig för etableringar i kommunen. Tack vare närheten till järnvägen, naturen och St Eriks källa byggdes kurorten på Mösseberg. Det är vi glada för och hoppas att vi får vara med och fira många år till.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *