”Just-in-time-dag”

Idag har mötena avlöst varandra, från klockan 08.00 till 19.00. Intensivt, intressant och roligt. Man kan säga att hela dagen varit ”just-in-time” precis som jag brukar ”leva”.

Dagen började med näringslivsråd där vi från kommunledningen träffar representanter från olika branscher från näringslivet. Det är värdefullt att vi träffas för att få en bild över t.ex. konjunktur, arbetsmarknad och andra aktuella frågor från respektive område. Men även att vi från kommunen kan berätta om vad som är på gång och att vi kan få och ge inspel till varandra.

Idag var även Niklas Pettersson från Arbetsförmedlingen med och berättad om deras arbete, både det som görs och omställningsarbetet de står inför.

Det är viktigt att vi jobbar tillsammans för att kunna matcha personer till de jobb som finns, sa Niklas. Vi har ett uppdrag att matcha och jobba med utbildningar för människor som är långt ifrån arbetsmarknaden. Det är också viktigt att man ser över de krav man ställer vid en anställning eller riktad utbildning så att inte kraven ”fäller krokben” för det man önskar. Om man kan minska kraven något och se till det som verkligen är viktigt kan man få träff på betydligt fler människor som kan vara aktuella. Intressant!

Den här dagen var vi på Vilhelmsros gårdscafé och vi avslutade med en god lunch tillsammans.

12.30 var det dags för nästa möte, samråd för lokalt folkhälsoarbete där vi bland annat gick igenom verksamhetsberättelsen för 2019 och fick återrapporter från de aktiviteter som vi beviljat pengar till.

En av återrapporteringarna var från psykiatriveckan som arrangeras vecka 43 och är ett samarbete mellan Skaraborgs sjukhus, Falköpings kommun, Ållebergsgymnasiet och samrådet för lokalt folkhälsoarbete. Under den här veckan har man haft olika föreläsningar som handlat om psykisk ohälsa och hur man kan jobba för att motverka detta. 2019 var det ungefär 3000 personer som kom. I år är det 10-års jubileum och planeringen är i full fart och idag tog vi beslut om att delfinansiera även årets vecka.

Vi tog även beslut om pengar till upprustning av vandringslederna på Ålleberg. Det känns riktigt bra för det är fina vandringsleder även på det här berget.

När vi var klara var det snabbt iväg till nästa grej, möte med riksdagsledamöterna Rickard Nordin, Centerpartiets talesperson i klimat- och energifrågor och Ulrika Heie, ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet.

Rickard är på besök i Skaraborg och han var i Skövde på förmiddagen och i Falköping på eftermiddagen. Vi gjorde ett besök på TBN, GreenLog och Skaraborgs Logistikcenter. Att kunna ställa om transporter från lastbil till tåg är en viktig del i att minska negativ miljöpåverkan.

”För att klara klimatutmaningen måste transporterna ställa om. Det kan inte betyda att vi slutar handla varor, däremot behöver logistiken bli smartare och grönare. Där är de lokala företagen viktiga och därför vill vi tillsammans samtala om hur vi gemensamt kan göra insatser för omställningen” säger Rickard Nordin

Efter en och en halv timma fick jag rusa, dags för nästa uppdrag…diplomering av gym som jobbar mot doping och för 100% ren hårdträning. Gym-anläggningarna och Ållebergsgymnasiets idrottslärare har gått utbildning inom ”PRODIS” – prevention av doping i Sverige som är ett nationellt nätverk som arbetar för att förebygga och minska användningen av anabola androgena steroider och andra dopingpreparat.

Det här är ett viktigt arbete på många sätt för det hör även ihop med kommunens arbete med social hållbarhet, trygghetsfrågor och arbetet mot våld i nära relation.

De som diplomerades idag var Energi Träningscenter, Fitness World och Ållebergsgymnasiet. Grattis till er och bra jobbat!

Under våren kommer ytterligare utbildningar genomföras och då kommer de övriga anläggningarna få möjlighet att gå.

Dagens sista möte var med majoritetspartierna där vi diskuterade aktuella frågor och saker som vi behöver utveckla under året eller de kommande åren. Riktigt bra samtal med många bra idéer.

Kan bara konstatera att det återigen varit en bra och givande dag men nu är det dags att ta kväll och ge mig ut i snön. Kanske ska jag göra en liten snöängel 🙂

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *