Dykning i Viktoriasjön

Idag är det Världsmiljödagen, en temadag som firas årligen över hela världen sedan den instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972 .

Dagen till ära var vi inbjudna av Centerpartiet i Skara för att dyka i Viktoriasjön för att sjörensa och kanske hitta något spännande.

I och rund Viktoriasjön hittade vi en cykel, plast av olika slag, trasig flaska, plåtburkar, mjukosttub, matburkar och sötvattenmussla. Det sista var en positiv överraskning måste jag erkänna. Musslan fick komma upp och fotograferas för att sen återvända till sjön där den hör hemma.

Nu är Viktoriasjön lite renare och jag hoppas att folk inte slänger saker i sjön nu för det försvinner inte för att det inte syns.

För Centerpartiet är miljöfrågorna viktiga och rena hav, sjöar och vattendrag är verkligen jätteviktigt.

Ungefär 17 000 vrak finns utmed Sveriges kuster. Sjöfartsverket har klassat 3000 som möjligt miljöfarliga, 300 som miljöfarliga och ett 30-tal som akut miljöfara.

Bland annat Skytteren som ligger cirka en mil utanför Lysekil som man tror innehåller 400-500 kubikmeter olja. Min son som har dykt på Skytteren säger att det luktar olja redan när de närmar sig med båt och frågan är hur länge skrovets tunna vägg håller.

Regeringen har tillsatt 25 miljoner som ska användas under ett antal år för att sanera vraken men det räcker tyvärr inte så långt. Man tror att bara Skytteren kommer kosta mycket mer än så att sanera. Men skulle det bli läckage blir kostnaden enormt mycket större om man tänker in miljövärdet som förstörs.

Som dykare ser jag hur det ser ut i våra vatten och utmed stränderna och vi behöver verkligen skärpa till oss.

Så, om vi hjälps åt och plockar upp skräp vi ser när vi är ute och rör oss bidrar vi alla till renare hav, sjöar och en bättre miljö. Dessutom hoppas jag att mer pengar tillsätts för att sanera alla miljöfarliga vrak .

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *