För samarbete krävs förtroende och tillit

Ett samarbete bygger på tillit och förtroende för att det ska bli bra. Centerpartiet och Kristdemokraterna har under tio år haft ett samarbete med Socialdemokraterna och det har under många år fungerat bra.

Men den senaste tidens turbulens har påverkat förtroendet och tilliten mycket, tyvärr inte till det bättre.

Under mars månad pratade jag med några inom S om kommunstyrelsens ordförandes olämpliga beteende vid olika tillfällen.

I början av april kom det fram mer information både till mig, KD och S. Bland annat om en händelse som senare ledde till en anmälan till fackförbundet Vision och en polisanmälan om sexuella trakasserier/ofredande.

I mitten av april bjöds S in till ett möte där C och KD ville prata om dessa händelser och där vi var tydliga med det var ett allvarligt läge. Under några veckor hade vi ytterligare möten och vår förhoppning var att det skulle bli en lösning där vi inte behövde ställa krav.

Den 8:e maj hade Centerpartiet medlemsmöte på grund av den uppkomna situationen. KD hade också möte och vi kom fram till att vi inte kunde fortsätta samarbetet om S inte gjorde något. Den 10 maj såg vi ingen annan utväg än att ställa krav på att kommunstyrelsens ordförande skulle avsäga sig sina uppdrag för kommunen och majoriteten.

S sa att de tog anmälningarna som kommit in på största allvar och skulle prata med kommunstyrelsens ordförande om att komma in med sin avsägelse. Den kom in i slutet av maj och innehöll avsägelse för uppdraget i kommunstyrelsen.

Trots att ledande personer i Socialdemokraterna fått information om vad som har pågått, vissa av dem till och med direkt från den kvinna som gjort polisanmälan angående ofredande, har man både i samtal med oss och i media hävdat att man inget vet. Det gör att förtroendet och tilliten skadas på riktigt.

Efter den första anmälan till Vision har det inkommit ytterligare 25-30 anmälningar. Det tyder på att det inte är en ensam och isolerad händelse det handlar om utan ett stort arbetsmiljöproblem även om polisutredningen blev nedlagd i brist på bevis.

Efter många möten inom Centerpartiet och Kristdemokraterna har vi idag haft möte med Socialdemokraterna och talat om att vi bryter samarbetet med dem.

I morgon kommer C och KD därför ta kontakt med M och L för att inleda en diskussion om att styra tillsammans som Alliansen. Vår bild är att de är beredda att tillsammans med oss ta ansvar för situationen och inleda en nystart för politiken i Falköping, där vi jobbar öppet och transparent med tillit i fokus, där vi tar vårt ansvar som arbetsgivare och mot medborgarna.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *