Fortsatt ansvar!

Under hösten har kommunens budgetarbetet pågått och igår eftermiddag presenterade vi, M, C, KD, V, L, MP ett förslag till budget 2023 och fler årsplan 2024-2025. I vårt förslag görs fortsatta satsningar, både till verksamhet och investeringar trots att omvärlden och prisläget är oroligt.

I flerårsplanen har vi våra fyra mål; skapa förutsättningar för ett socialt hållbart Falköping, skapa förutsättningar för ett attraktivare Falköping, skapa förutsättningar för ett näringsliv som utvecklas och kommunens organisation ska vara utvecklande och förnyande med en tillitsbaserad styrning. Utöver dessa mål har vi fem övergripande fokusområden; arbetsmarknad, klimat, trygghet, landsbygd och barn och ungas uppväxtvillkor.

Förutom att verksamheterna får kompensation för höjda löner och ökade hyreskostnader får man även generell uppräkning och kompensation för inflation.

Några av extrasatsningar vi gör är till barn och utbildningsnämnden på 10 miljoner där 2 av dem är riktade till F-6. Vi tillsätter 6 miljoner till kompetens och arbetslivsnämnden, 2,8 miljoner till kultur och fritidsnämnden och 4,2 miljoner till kommunstyrelsen.

Det vi vill satsa på inom kommunstyrelsens område är samverkansavtalet med Science Park och deras nod i Falköpings kommun, utökat utrymme för kommunstrategiska bidrag och investeringsstöd till föreningar, tillköp av Närtrafikens natt- och helgtrafik, Gröna jobb för att minska arbetslösheten och höjt friskvårdsbidrag.

Investeringar är en annan stor del i vår budget och framtidsutveckling och kommande år vill vi bland annat anpassa och renovera skolorna i Gudhem och Vartofta, renovera och utöka grillplatser runt om i kommunen och bygga ny hållplats vid Ållebergs Center.

Vi kommer även bygga ut infrastrukturen (VA och gator) på Västtorpsgatan/Herregårdsgatan i Floby och Vintervägen i Stenstorp för att möjliggöra fler bostäder och nytt industriområde i Stenstorp.

En efterlängtad investering görs på Mösseberg och heter Vintergatan. Det möjliggör för längdskidåkare att kunna åka blå spåret utan att vända samtidigt som de som vill promenera i området kan göra det parallellt. Det här var ett önskemål som jag fick av många under valrörelsen och nu hoppas vi på att det blir välanvänt framöver.

I den bästa av världar hade vi kunnat göra fler satsningar men det känns ändå bra att vi kan göra utökade satsningar på 26,7 miljoner även i år, trots den ovisshet som finns.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *