Fullt hus i Allas hus!

Det här är verkligen landsbygdsutveckling, konstaterar en nöjd Niclas Fällström, landsbygdsutvecklare Falköpings kommun.

Och jag kan bara hålla med när ”Allas hus” i Borgunda invigdes igår. Det var en härlig känsla att komma in i lokalen och mötas av kommentaren – ”Det är helt fullt här idag!”.

2014 började några i Borgunda fundera på hur de skulle få till en attraktiv och ändamålsenlig lokal, både för de som bor i området men även för de som bor runt omkring.

Därefter har det varit ett gäng som jobbat och lobbat. 2016 var de inne hos oss på kommunen och berättade om sina planer och undrade om vi kunde ge ett investeringsbidrag. För att kunna söka bidrag hos Boverket måste kommunen vara en av delfinansiärerna.

När de skickade in sin ansökan till Boverket hade Boverket aldrig fått en liknande projektansökan, det var en hel pärm. Gruppen lyckades även få ner samlingslokalsdelegationen på studiebesök innan de skulle besluta om de skulle ge något bidrag.

Efter ett intensivt arbete fick de sina pengar beviljade och i mitten av november 2016 började de riva inne i huset.

Jag var där strax innan och kan konstatera att skillnaden från november 2016 till november 2017 är en riktig ”make over”! Nu är det ändamålsenliga lokaler, med senaste tekniken och estetiskt snyggt. Och bara på ett år…Det tyder på ett stort engagemang och många ideella timmar!

 

Under invigningen var det många tal och god mat. Maten tillagades av Arne Petersen som till vardags är kock på Stenstorps skola. Jag förstår mycket väl varför barnen är nöjda med skolmaten.

En av talarna var Agne Hansson från samlingslokalsdelegationen. Han berättade att ett så här stort bidrag som Borgunda fått är väldigt sällan man ger. Det visar på att Borgundaborna verkligen har jobbat hårt.
En annan avgörande sak var att detta är ett hus för alla och att engagemanget är stort i ”bögda”.

 Jag och FT-reportern Olof Darius på samma ställe…Nyhetsreportrarna:-)

Vad ska det vara i lokalerna då? Allt mellan vaggan och graven, svarar Anders Schönborg. Det ska vara barnverksamhet, dop, fester, konferenser, seniorverksamhet, dans och mycket mer. De första bokningarna är redan gjorda, säger han nöjt.

Som avslutning på kvällen rockade Falköpingsbandet White Water Stringband loss och den första dansen är ett faktum.

Stort tack för ert engagemang och lycka till i framtiden!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Fullt hus i Allas hus!

 1. Gunnel Marwén Kastenman skriver:

  Karola!
  Tack för de fina orden.
  Vi i Borgunda är mycket ödmjuka och tacksamma för att vi fått förtroendet både från Falköpings kommun och Boverket att kunna bidra till landsbygdsutveckling i och långt utanför Borgunda genom att kunna förverkliga Allas Hus, som ett nav i all utveckling. Ett hus öppet för alla och fullt av möjligheter!
  Ett tack också till dig, Karola!
  Jag vet att du har fått dra ett tungt lass med många väl underbyggda argument för landsbygden och detta projekts framåtsyftande målsättningar i synnerhet under några avgörande sammanträden.
  Gunnel Marwén Kastenman

  • Karola skriver:

   Tack Gunnel! Jag ser fram emot många roliga event i Allas hus framöver, är övertygad om att ni kommer lyckas bra med det stora engagemang ni har!
   Lycka till 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *