Hajen!

image Redo för nya upptäckter

Innan jag började dyka hade jag inte en tanke på vad som kunde ligga på botten i Vättern. Nu inser jag att det finns mycket intressant även här.

Tidigare har jag dykt på Kung Ring som är ett gammalt ångfartyg som sjönk 1918, Byälven som var lastad med osläckt kalk. När båten gick läck kom kalket i kontakt med vatten och svällde så mycket att skrovet spräcktes. Elsa Af Lidingö är ett fartyg som sänktes 2011 för att bli ett artificiellt rev och det var dykklubben DK Octupus i Motala som sanerade och sänkte fartyget.

bläckhorn Bläckhornet från Matilda, bilden tagen av  Ulf Rynning

Nu har jag även dykt på Matilda som var lastad med potatis när hon sjönk 1896. 1982 återfanns hon nästan helt oskadd och är idag ett uppskattat vrak att dyka på. Det finns verktyg och ett bläckhorn kvar på vraket som är lite roliga att titta efter.

hajen Bild på tegel från Hajen

Nästa vrak vi dök på var Hajen. Ett fartyg som fraktade tegel och där det fortfarande ligger kvar en del tegel på båten.

Det här är några av vraken som är kända dykmål men det finns garanterat många vrak som ännu inte är hittade…Spännande! 🙂

När Vättern är som bäst!

image

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *