Jäla flera gånger om!

Idag har vi i kommunledningen varit på företagsbesök igen och den här gången var vi i Jäla.

Först ut var Jäla Häst och Skog där vi träffade Lena och Torbjörn Larsson och det är tydligt att hästen står i fokus i deras företag. I det mesta de gör finns hästen med som en given arbetskamrat.

Sedan 2014 är gården certifierad som Grön Arena av Hushållningssällskapet. Det handlar på sätt och vis om grön rehab men även att utvecklas som människa.

Under åren har de tagit emot olika grupper av människor. Det har varit skolelever som varit med och plockat potatis och lärt sig lite om hur ett lantbruk fungerar, äldre personer som har pratat med hästarna, åkt häst och vagn och pratat gamla minnen. Andra som varit där har stått långt från arbetsmarknaden och som kunnat växa som personer på olika sätt i en härlig miljö, nära till djur och natur.

Torbjörn arbetar även med hästen när han gör skogsjobb eller klipper gräset på större ytor. Ibland är det en häst som spänns före men det kan lika gärna vara tre-spann som gäller. Det är många som är intresserade av vad vi gör och vill prata när de ser oss säger Torbjörn. Fördelen med häst i skogen är att det inte behövs så breda vägar för att få ut timret.

I ungefär 20 år har de arrangerat Brukshästens dag. Då tar de fram alla jordbruksredskap och kuskar och hästar är i form för att ta emot besökarna. Likväl som man kan se hur jordbruksredskapen används kan man få en åktur med häst och vagn.

Andra besöket var hos Johanna och Kristoffer Berglund, Jäla prästgård. Förra gången jag var här var det som vigselförrättare till ett par som hittat den här fantastiska platsen där de sa ja till varandra.

Johanna log lite när hon berättade för oss hur det gick till när de köpte huset. Johanna var ute och gick med en väninna då hon såg huset och blev förälskad i det. Hon ringde till dåvarande ägarna som sa; Vi sätter på kaffet om ni vill komma och prata lite…fem dagar senare var huset deras och de kunde börja sitt nya liv.

I början hade de huset uthyrt via airbnb men sedan något år tillbaka bor de i huset själva. Förutom att de tar emot och planerar bröllopsfester är de med på Konstnatten. Det är intensivt säger Johanna med ett skratt, efteråt skulle man behöva lite semester.

Förra Konstnatten såldes 2500 hamburgare av företaget som fanns på plats. De hade kunnat sälja mer men det var fullt upp hela tiden. I år har de riggat med fler personal. Tänk va, 2500 hamburgare under en helg i Jäla, det är riktigt häftigt!

De har gott samarbete med företagarna runt omkring, mat från Mönarps gård, häst och vagn från Jäla Häst och skog, gott fika från Åsa Florén och kött från Duvered.

Förutom att de har Prästgården att ta hand om är Johanna influencer och har bloggen Snickarglädjens veranda och instagramkontot @snickargladjen och har ungefär 150 000 följare. På gården finns även en liten inredningsbutik och Johanna drömmer om att kunna fylla butiken med mer lokalproducerade hantverk.

I trädgården växer massor av blommor som kan användas som dekoration när festlokalen ska dekoreras. Det är en stor festlokal som kan ta emot 110 gäster men även här finns utvecklingsdrömmar.

Stort tack till er alla för att ni tog emot oss idag och berättade om era fina företag och alla idéer som ni har och lycka till på Konstnatten.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *