Lokalproducerad hundmat

Årets sista företagsbesök med kommunledningen var hos Svenska hundfoder i Dala där vi träffade ägaren och VD Sandra Dinnervi, pappa Leif Johansson och Lotta som jobbar som konsult på företaget.

Leif köpte företaget 1982 från början gjordes foder till hund, nöt, gris och fjäderfä men 1988 renodlade han företaget och började tillverka enbart hundfoder.

Leifs filosofi har hela tiden varit att utveckla sakta för att företaget ska ”hänga” med och det har tydligt varit ett bra och klokt sätt.

2018 tog dottern Sandra över företaget efter att hon jobbat där sedan 2005.

Idag tillverkas i huvudsak hundfoder och de har ungefär 30 olika sorters torrfoder. De har även två sorters kattmat och de har ett eget recept på mat till kaniner och marsvin men det tillverkas inte i de egna lokalerna.

Största marknaden är i Sverige men även Norge, Danmark, Finland och Island importerar deras foder. De har alla möjliga olika återförsäljare över hela Sverige. Allt ifrån zoo-butik och fackhandel, lantmannabutiker/kvarnar till byggvaruhus och husvagnsfirmor.

Måste säga att husvagnsfirmorna var ganska otippade men när jag tänkte till lite så ser jag det som en ganska logisk idé. Husvagnsägare som kan köpa både till vovven och husvagnen på samma plats är en finurlig lösning och en bra service till kunden.

Vi försöker köpa så mycket lokala och svenska råvaror som möjligt säger Sandra och de kommer även göra om designen på förpackningarna så de blir mer miljövänliga. Lotta som jobbar med ekonomi och miljöfrågor i olika sammanhang säger att det ligger helt i linje med företagets inriktning för övrigt.

De använder sig av köttmjöl som främst kommer från nöt, kyckling och gris men även liten av lamm. Det är svårt att få tag på lamm säger Sandra för det är få som är godkända som leverantörer. Vi jobbar hela tiden med att hålla bra kvalité på våra produkter, det naggar vi inte på för det är vårt varumärke uppbyggt på sedan många år, säger Sandra.

Mat som väntar på transport

Idag är det nio anställda och det märks verkligen att det är ett familjeföretag för det finns en omsorg om de anställda men också ett stort förtroende där de ges ett stort ansvar som de verkligen axlar. Vi basar inte i fabriken utan personalen har ett stort engagemang och tar ett stort ansvar, säger Leif. Det är nog så att han nästan är lite som en ”extrapappa” för sin personal för det finns en stor värme i hans röst när han pratar om dem.

Ett inspirerande och intressant besök som avslutas med en fråga till Sandra. Hur ser du företagets utveckling framåt?

Svaret är helt underbart; – mitt huvud bara exploderar av alla idéer som finns, det finns mycket jag vill göra. Behöver bara någon som genomför allt, säger hon och skrattar.

Stort tack och lycka till i framtiden, är övertygad om att ni kommer utvecklas än mer.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *