Over there!

image

Förra året var borgmästare Mike Chamberlain och Daniel Arévalo från Belvidere, USA i Falköping för att se om vi kan hitta samverkan mellan våra företagare och mellan kommunerna.

Nu är vi i Belvidere för att besöka företag och få veta mer om Belvidere.

Dagen startade med att Linnea Bengtsson berättade om samarbetet mellan Lidköpings kommun och Rockford som har pågått i tio år. Linnea halvtid på kommunalförbundet Skaraborg och halvtid som näringslivsutvecklare i Lidköping med koppling till Rockford.

Det finns ett flertal företag i Skaraborg som har utvecklat samarbete/utbyte med företag i Rockford med omnejd tack vare det arbete som görs inom kommunalförbundet och Lidköpings kommun.
Men Lidköpings kommun har även elever från byggprogrammet som åker ner och jobbar några veckor i Rockford. De får praktik i både byggnation och språk, det är en upplevelse för eleverna men blir även en merit att skriva i sitt CV.

Spännande om vi kan få till detta på några av våra program i Falköping också tycker jag. Lärorikt och intressant för våra elever!

Den åttonde november är det presidentval i USA men det är även val i kommunerna. Mike Chamberlain som idag är borgmästare i Belvidere ställer upp för omval. I dag hade han en av sina ”valaktiviteter” som var en heldag med bilutställning, musik, mat och möten mellan människor och naturligtvis nationalsången. Det kändes väldigt amerikanskt och långt ifrån hur vi gör i Sverige…Intressant att få vara med och se hur det fungerar i landet ”Over there”!

image image

Efter att vi varit med på Mike´s dag en stund fick vi åka till brandstationen där de hade öppet för allmänheten. De jobbar mycket med förebyggande verksamhet, precis som vi gör i Falköping och de var stolta över antalet bränder minskat.

image image

Det första vi fick se var en brandman som satt på en pall i en liten rund ”pool”. Varje gång barnen kastade en boll på en knapp fälldes pallen ner och brandmannen fick bada. Märklig aktivitet kan man tycka men varje boll kostade en dollar. Dessa pengar används sen till läger för barn som blivit kraftigt brännskadade. En välgörenhetsaktivitet!

image image

Nästa station fick barnen prova att släcka eld med en brandslang och på en annan plats fick de släcka eld med brandsläckare. Ambulansen och polisen var också på plats för att berätta hur de jobbar och visa upp bilarnas utrustning. Jättebra när barnen får vara med i det förebyggande arbetet!

I Falköping har vi vår ”Säkerhetsdag” en gång per år och den är riktigt bra men den går att utveckla ytterligare.

image image gamla brandbilen

Vi fick även en rundvandring i brandstationen och kan konstatera att räddningstjänsten Falköping-Tidaholm är långt fram när det gäller teknik.
Även här kom frågan om erfarenhetsutbyte när det gäller personal upp.

image image

Som sagt, den åttonde november är det presidentval, i kväll är det dags för debatt igen. Är man i USA i valtider hör det nog till att man tittar…så snart sitter vi som ”klistrade” framför tv-n.

img_3746

Ja, för mig är det inte någon tvekan vem som vann kvällens debatt! Lärorikt att studera olika tekniker, både härskarteknik och debatteknik….

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *