RÄDDA VÅRA HAV OCH SJÖAR

Jag började dyka 2014 och det är oftast en fantastisk upplevelse med vackra färger, växter av alla de slag och ett rikt djurliv.

Men det finns tillfällen jag blir riktigt ledsen och arg. För några år sedan dök jag i Östersjön och rätt som det är kommer en liten fisk nedsinglandes och lägger sig på botten på grund av syrebrist. En annan gång dök jag utanför en gammal nedlagd fabrik på västkusten och där ligger döda krabbor som är alldeles ”vitdammiga” och när jag tar i den för att se vad det vita är trillar alla ben av….

Friska växter under ytan är ofta färgglada och vackra men mår de inte bra blir de snabbt färglösa eller sjukligt gulgröna och det finns båda delar i våra svenska sjöar och hav.

Vi måste ta ett krafttag mot övergödning, vrak som inte sanerats från farliga ämnen, plast och gifter som sprids av oss genom fimpar, plast, burkar och annat skräp slängs i naturen eller industrier som släpper ut onyttigheter och som skadar vårt växt – och djurliv.

Men vi behöver även bli bättre på att rena vårt vatten från läkemedelsrester och minimera PFAS-användningen.

Du och jag kan göra vår del, att kasta fimpar, skräp, plast och så vidare där det hör hemma men det behövs gemensamma kraftansträngningar för att vi ska lyckas.

Centerpartiet vill satsa 1,6 miljarder de kommande tre åren för att bland annat ta itu med övergödning, stoppa industrifisket, fasa ut skadliga kemikalier, stärka saneringsanslaget och bidraget till fiskare som tar hand om fiskeutrustning som är på villovägar.

Jag kandiderar till riksdag och region och det här är något som jag kommer driva om jag kommer in för den här satsningen måste bli verklighet för vi behöver göra stora insatser för att rädda våra hav, sjöar och vatten!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *