Saltstänkta dagar!

 

Hemma igen efter en härlig helg i Ramsvik med sol, klarblå himmel, trevligt sällskap och bra dykning.

Åtta grader i vattnet är tyvärr lite för kallt för långa dyk så efter 40-45 minuter var det dags att gå upp.

Under helgen har jag gjort några av mina moment i min trestjärniga dykkurs jag går. Det är många olika delar i kursen, både teoretiska och praktiska övningar. Bland annat fördjupning i dykmedicin, dykfysik, livräddning och att vara assisterande dykledare. Jag får även som ***stjärnig dykare dyka ner till 40 meter.

Undervattensnavigation är ytterligare ett moment. Då ska man klara av att simma i en triangel, minst 50 meter på varje sida, och komma tillbaka till utgångspunkten. Några meters felnavigation åt vardera håll tillåts, annars är det bara att göra om.

I och med att det var lite kallt i vattnet har inte djurlivet vaknat till liv riktigt, men vi såg många Snigelkottar. Det är en slags nakensnäcka, nästan lite självlysande i taggarna och oerhört söt. De vi såg var mellan 1 1/2 – 5 centimeter så de är inte så lätta att upptäcka.

Får ibland frågan om hur det är att dyka men i och med att jag inte har någon kamera är det svårt att visa vad vi ser.
Men jag kan visa hur det går till när vi rullar i från båt och hur det kan låta när båtföraren berättar om vilket djup vi kommer släppas på.
Den här gången släpps vi på tio meters djup som vi säger. Det innebär att det är tio meter ner till botten. När vi kommit i vattnet kollar vi av vår utrustning en gång till och parar i hop oss med sin parkamrat med en säkerhetslina. Därefter går man ner under ytan.

Det här dyket blev ner till 30 meters djup och vi såg många Vårtborstnudingar, taggsjöstjärnor, vanliga sjöstjärnor och lite fisk. Förutom kylan, ett riktigt bra dyk!

foto: Pia Ahlgren

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *