Sverige är fullt av små ”guldkorn”

IMG_1505   IMG_1503  IMG_1513

Det finns många ”guldkorn” i Sverige som man inte vet om. Centerpartiet Skaraborg har ikväll och i morgon förmiddag möte i Essunga. Vi bor på Madam Blå, ett litet hotell som är uppkallat efter en servis som heter ”Madam Blå”. Mysig miljö och trevlig personal. Kan varmt rekommenderas!

FullSizeRender (61)

Under kvällen har vi fått information om vad som händer i regionen.
Förbättrad tillgänglighet inom barn och ungdomspsykiatrin är ett av de prioriterade områdena i kommande budgetarbete. Närsjukvård finns i vissa kommuner och nu vill hälso – och sjukvårdsnämnden Östra utveckla ”närsjukvårdscentrum” på de fyra sjukhusen i Skaraborg.

På många håll är det svårt att rekrytera läkare till vårdcentralerna. Floby vårdcentral är idag en filial till Oden i Falköping på grund av detta. Oden har också bekymmer med att rekrytera personal. Falköpings kommun har varit haft möte med regionen ett antal gånger för att se hur vi tillsammans kan lösa bekymret. Vi har varit med på rekryteringsmässor i Holland och Spanien och i somras var nio läkare från Spanien här på studiebesök. I samband med det kunde vi visa upp vad Falköping kan erbjuda i t.ex. förskola, boende och fritid.

Men även om det kommer tre läkare till oss under hösten kvarstår problemet. Den så kallade KoK-boken (krav och kvalité) behöver ses över så att det möjliggör att vi har kvar de mindre vårdcentralerna. En viktig Centerfråga och väldigt viktig för Falköping!

IMG_1504

När det gäller regional utveckling jobbas det för service på landsbygden. Att matcha utbildningar utefter näringslivets rekryteringsbehov är ett annat prioriterat område. För att kunna göra det på bästa sätt är det bra om regionen och kommunerna får ett större ansvar inom arbetsmarknadsområdet.

Kultur är en viktig ”måbra” faktor för alla. Det är glädjande att Västra Götalandsregionen ger mest pengar till kulturen i Sverige, bortsett från staten.
Det är alltid intressant att höra om verksamhet som finns i närområdet. Jag har vetat under många år att Film i Väst finns. Vad jag inte visste är att de är med och samproducerar ca 40 % av det som visas i tv.

Imorgon är en annan dag och klockan 8.00 är vi igång igen. Spännande och intressant!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *