Trots allt…

2020 har verkligen varit ett annorlunda år med distansering och snabba omställningar men trots det har det hänt mycket positivt som är värt att minnas. Här kommer ett litet axplock från mig.

Mitt år började med en underbar 50-årsresa med min familj. Vi hade underbara dagar med vita sandstränder, långa promenader och härliga bad i havet.

När första vågen med Covid-19 kom krävdes omställning för oss alla på många sätt, både tankemässigt och arbetsmässigt. Jag är imponerad över det arbete och den kreativitet som funnits hos kommunens personal, föreningar, studieförbund, näringsliv och kommuninvånare!

Från årets konstnatt, Kristian Jensen

I kommunens verksamheter ställdes bland annat gymnasiet och vuxenutbildningen om till distansundervisning på bara några dagar. Personal på våra olika boenden och inom hemtjänsten ställde om och säkrade upp rutiner för att minska risken för smitta. Kostverksamheten fixade så att gymnasieelever kunde hämta matlådor på någon närliggande skola och distansmöten infördes med hjälp av IT. Kultur och fritid ordnade mycket kulturinslag för barn och ungdomar runt om i hela kommunen.

Föreningslivet ställde bland annat om till uteverksamhet betydligt tidigare än de tänkt och studieförbunden fixade kulturinslag för äldre för att minska ensamheten.

Näringslivet har haft det otroligt tufft men många företag har lyckats ställa om, prova nytt och skapat nya sätt att utveckla sin verksamhet och som kommer vara hållbara över tid.

När jag pratat med människor som bor i kommunen har alla varit måna om att gynna det lokala näringslivet och det är roligt att höra. Man har gått ut och ätit oftare, köpt med mat hem, handlat presenter i våra lokala butiker eller turistat hemmave.

Friluftslivet har fullständigt exploderat! Mösseberg, Ålleberg, vandringsleder och naturområden runt om i kommunen har haft otroligt många besökare och många nya smultronställen har nog upptäckts. Det är oerhört positivt för vi mår bra när vi kommer ut i naturen.

Vi klättrade återigen i Svenskt näringslivs ranking och ligger nu på plats 33 av 290 kommuner. När vi hade klättrat två eller tre år i rad sa Conny Johannson, före detta kommunstyrelsens ordförande, att det är svårt att hålla i men vi ska fortsätta jobba och bli bland de 50 bästa kommunerna. Nu gläds vi åt vårt braiga samarbete med näringslivet och fortsätter jobba så vi kan komma bland top 20 tycker jag.

Under året har jag även haft förmånen att vara vigselförrättare men i år har flertalet vigslar varit utomhus. Det är en helt annan känsla att ha vigsel ute med närheten till naturen och jag hoppas att den ”trenden” kommer hålla i sig.

Jag tycker om alla våra årstider och under året har jag försökt fånga lite ”färgbilder”. Vinterns vita och frostiga, vårens gröna skira, sommarens blomster, höstens fält, havet och solnedgångens vackra färger. Det är lätt att bli lite ”hemmablind” och missa allt det här vardagliga men om vi stannar upp ibland så finns det så mycket att vara glad för. Alla de här färgerna gör mig glad i hela kroppen.

Dykning ger också en go känsla och under året har det blivit dyk både på västkusten och i Vättern. Under vattenytan är det tyst, lugnt och tankarna samlar sig runt det man ser och upplever. Senaste året har jag undervattenfotat lite och kan konstatera att det finns mycket kvar att lära men några bilder blir ändå ganska bra.

Som avslutning på det här märkliga året gjorde jag liveradio på julafton. Jag tycker det är svårt att göra radio och var ganska svårövertalad men när jag väl bestämt mig var det riktigt roligt. Alla som blev tillfrågade att vara med sa JA, det vill jag gärna vara. En så härlig inställning! Annie Lööf kunde tyvärr inte vara med live men skickade en liten hälsning till oss där hon önskade oss god jul och gott nytt år.

Ett stort tack till alla som på olika sätt sett till att vi klarat av 2020 och det är tillsammans vi klarar det. Le mot varandra, hälsa på någon du kanske inte känner, ring det där samtalet som du kanske väntat med lite för länge och försök stanna upp och njuta av allt som finns runt om oss.

Nu håller vi i och håller ut, trotsa inte, utan följ de rekommendationer som finns och ett extra stort tack till all vårdpersonal som tar hand om oss.

Trots allt så har det funnits en hel del guldkorn under 2020.

Nu önskar jag er ett gott slut på 2020 och ett gott nytt 2021!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *