Turista ”hemmave”?

Det finns mycket att uppleva i vår närhet och vad är väl bättre än att turista hemmavid i det här läget? Några av upplevelserna kan man göra redan nu, andra får man vänta lite med tills säsongen är igång.

Dessutom är det bra om vi kan gynna våra lokala besöksmål, caféer och restauranger, framförallt i dessa dagar men självklart även annars.

Vi kan börja vår resa i söder och göra ett besök på Ekehagens forntidsby som är ett arkeologiskt friluftsmuseum och en av Nordens största forntidsbyar. Här kan du uppleva sten-, brons- och järnåldern. Innan man åker från Åsarp tycker jag att ni ska passa på och köpa grynkorv från Evaldssons livs. Grynkorvens vänner har under flera år utsett deras grynkorv till ”Årets grynkorv” och den är riktigt god.

Sen kan man åka vidare mot Kättilstorp och Ryttarens torvströfabrik där man kan uppleva historien från tidigt 1900-tal där man bland annat kan åka ut med lok och vagn på den gamla torvbanan.

I Floby kan man besöka Alphems Arboretum, en park som har runt 200 olika sorters buskar och träd från hela världen. Skaparen av parken är lantbrevbäraren Frans Johan Gegerfeldt och hans stuga har stått som förebild för dvärgarnas stuga i filmen om Snövit.

Sen tar vi vägen över Vilske-Kleva och åker till Cesarstugan och utställningen Bondens år. I handelsboden kan man köpa gott bröd och lite annat smått och gott som kan passa i hemmet. Passa gärna på att fika eller äta gott innan du åker vidare.

Nästa stopp blir strax efter, ett besök på KDesign som precis har öppnat i sin nybyggda lokal. Hon säljer växter, trädgårdsdekorationer och inredningsdetaljer som kan tas med hem som mer synligt minne från rundturen.

För att ta oss till nästa ställe åker vi över Broddetorp och njuter av den fina naturen och ett stopp på Löfwings ateljé och krog innan vi kommer till Wrågarden.se där du kan spela fotbollsgolf, vara med på bisonsafari eller bo i en ”älg” nära djuren.

Sista anhalten för den här gången är Åsle Tå som har Sveriges största samling av backstugor. Här kan du vandra mellan stugorna eller gå in i dem och uppleva autentiska interiörer eller ”lära känna” de starka personligheterna som bott här. Även här kan man passa på och fika innan man åker vidare mot nya äventyr.

Några tips på mysigt boende är, förutom Wrågårdens älgstugor, Nätereds kvarn.se eller Nästegardens Bed & Breakfast.

Det här är bara ett litet axplock av allt som finns att uppleva och äta på de mysiga caféer och restauranger som finns i kommunen.

Här kommer lite fler tips på vad som finns att se-göra-äta och en länk till några av det 20-tal museer som finns i kommunen. Här är fler tips på vad man kan hitta på i kommunerna runt Hornborgasjön.

Hoppas ni får en härlig upplevelse för både kropp och själ!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *