Upp och ner

För många år sedan provade jag på att flyga segelflyg med start på flygfältet. I år fick jag möjligheten att prova igen men med start på Ålleberg.

Svenska segelflygförbundet har kontor på Ålleberg men styrelsemedlemmarna kommer från olika delar av Sverige. De anordnar utbildningar, bland annat segelflygskola och lärarutbildning men arrangerar även tävlingar.

Segelflygets Veteransällskap (SVS)håller också till på Ålleberg. Medlemmarna som kommer från hela landet hjälps åt att underhålla och renovera alla plan som de har. I vanliga fall ordnar de flertalet ”flygveckor” under året men i år har det sett lite annorlunda ut. Även om medlemmarna kommer från hela landet har de Ålleberg som sitt naturliga centrum där merparten av veteranflygningarna sker. De har även hand om Segelflygmuseet som är öppet under sommaren.

Den här dagen var det full fart på Ålleberg. Veteranerna hade träff, lärarutbildningen genomförde vissa moment och det var massor med flygningar när solen lyckades komma fram. Det var två motorflyg som drog upp segelflygplanen under dagen och det gick i ett. Piloterna i motorflygen var två riktiga veteraner med 40-50 års erfarenhet. När det är fullt upp kan de göra 20-25 starter per dag.

Innan jag skulle flyga fick jag en genomgång av planet som var bland de nyare modellerna. Piloten för dagen, Niklas Eriksson, hade inte flugit planet tidigare så det var nog lite ”glädjepirrigt” för oss båda men av olika orsaker.

Även om det inte är så hiskeligt många mätare tyckte jag det var alldeles tillräckligt och jag är glad för att det inte var jag som skulle sköta flygandet.

Att flyga segelflyg är verkligen en annorlunda upplevelse. Det är tyst, man glider fram och dagen bjöd på en vidunderlig utsikt. Kan varmt rekommenderas! Stort tack för att jag fick prova på!

Men har man nu varit uppe i luften behöver man ju komma ”ner” lite också och då får det bli är det dykning som gäller. Även här är det tyst, man ”glider” fram med strömmarna och om man har tur är det bra sikt.

Nu börjar det dessutom bli ganska skönt i vattnet, 16-17 grader på 25 meters djup så man är inte stelfrusen när man kommer upp. Det medför också att det är ganska mycket liv i vattnet och det är roligt.

Förhoppningsvis blir det mer upp och ner innan sommaren är slut för idag har jag bokat fallskärmshoppning…Då blir det både upp och ner på samma gång 🙂

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *