Valla och gott glid

I dag började USM på längdskidor i Falköping. Det är FAIK skidor som är arrangör och Ulf Johansson guidade oss runt i området och berättade hur de planerat för tre intensiva dagar. Jag är imponerad av det arbete och den struktur de har!

Kartor över banornas sträckning.

Tävlingsgrenarna är distans, sprint och drygt 300 ungdomar, 15-16 år, från Arvidsjaur till Halmstad är med. Nästan 100 föreningar finns representerade.

Vi fick följa med in i IFK Mora SK´s vallningsbås och det förstår jag att det är tävlingshemligheter på hög nivå. En av ”vallarna” från Mora berättade att en felvallning kan kosta uppemot 20 sekunder på 2,5 kilometer. Det är mycket! Mora har med sig åtta åkare och betydligt fler skidor och stavar.

Åkarna har egna skidor med sig men även klubben har med sig olika skidor. Åkaren testar vilka skidor som passar bäst för dagen och därefter tar ”vallaren” över jobbet. När jag frågade om det krävdes någon form av utbildning svarade han: – misslyckande är min skola, jag har lärt mig sedan jag var liten.

Precis kommit i mål

Under de här dagarna är det cirka 80 volontärer som hjälper till och 160 priser ska delas ut i de olika åldrarna och tävlingsmomenten.

Falköping har med två tävlande och jag träffade en av dem, David Musslinder. När jag träffade honom satt han och laddade upp för sitt lopp, H16 distans som skulle starta någon timma senare. Imorgon är han med i sprint och på söndag stafett så det blir en intensiv helg. Lycka till!

Vi träffade även en man från Umeå. Han tyckte det var mycket åkande, den här helgen i Falköping, Ulricehamn i slutet av januari och där emellan hade han varit i ytterligare en ort.

Ulf säger att de som spelar handboll eller fotboll och har en bortamatch i Borås tycker ofta det är långt bort. När det gäller skidor är det oftast betydligt längre avstånd. Igår kom de från Arvidsjaur, en lång resa men trots att de var lite trötta var de nöjda och glada.

Vädret kan vi inte göra något åt men jag håller alla tummar och tår att det blir uppehåll under helgen och önskar alla åkare lycka till.

Ett stort tack till alla som gör den här tävlingen möjlig!

Eftersom det är ganska slitigt att vara på tävling fick vi fylla på lite energi innan vi tog oss ned från Mösseberg 🙂

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *