Vattenbrist i Sverige – Bara tanken gör strupen torr!

 

Idag har vi träffat Anders Kessling, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, och Inger Ashing, nationell samordnare för unga som varken arbetar eller studerar.

Anders berättade att de försöker jobba med tidigare insatser, förbättra bosättningslagen, inkludera civilsamhället under asyl- och etableringstiden. Likaså jobbar man med att förenkla upphandlingsregelverket för utbildningar.

Vi framförde att det är viktigt att det är viktigt att man kan ha lokala lösningar. Kommunerna tillsammans med det lokala näringslivet vet vilka kompetensbehov som finns och hur vi ska minska arbetslösheten.

Inger Ashing pratade om att samverkan mellan det lokala, regionala och nationella men även med olika aktörer och civilsamhället för att nå dessa ungdomar. Idag är det ungefär 31 000 ungdomar som inte går i skolan och är långt ifrån arbete. Det här behöver vi verkligen ändra på!

– Det har gjorts mycket insatser de senaste 15 åren men det blir inte den effekten som man önskar och tror, därför behöver vi kolla på vilka insatser som verkligen gör skillnad, säger Inger.

Hon berättar även om hur vissa kommuner jobbar med tidiga insatser när det gäller svenska och matte. De börjar redan i förskolan för att ge barnen så bra förutsättningar som möjligt att lyckas i skolan senare i livet.

I dag har det varit Centerpartiets dag i Almedalen och på kvällen var det dags för Annie Lööf att hålla sitt tal. Häftigt att se hur hela parken var full med folk som var där och lyssnade.

  

Hennes tal innehöll vikten av bättre villkor för företagarna, fler yrkeshögskoleplatser i hela landet, möjlighet till studielån oavsett ålder och förändring av turordningsreglerna.

Men hon lyfte också miljöfrågor med förnyelsebart biobränsle i flygplanen, satsningar på järnväg, grön skatteväxling och mer förnybar energi.
Annie pratade också om klimatförändring och att även vi i Sverige har låga grundvattennivåer och torka. Risken finns att vi kommer få uppleva värsta vattenbristen på 100 år.

– ”Det är nästan så att man inte tror att det är på riktigt. Vattenbrist i Sverige.
Bara tanken gör att strupen blir torr.”

Den starkaste delen i hennes tal handlade om våra värderingar. demokrati, jämställdhet, rättsstat, frihet, mångfalt och tolerans och hotet mot dem.

-”Nazism, våldsbejakande extremism, radikal islamism, främlingsfientlighet, våldsam vänsterextremism, det kommer vi aldrig acceptera!
Vi ska stå enade som en röst och fördöma hatet. Vik er inte utan stå upp, anständigheten behöver er,” avslutar hon.
Läs Annies tal här. 

Efter talet fick jag möjlighet att prata lite med Maud Olofsson, alltid lika roligt och energigivande.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *