Wohoo, plötsligt händer det man bara hört talas om

I helgen var vi ett gäng och dök i Kosterhavet och innan man hoppar i berättas det om tänkbara djur man kan se under dyket. Hummer, Blågylta, Gyltor och självklart krabbor men de är så vanliga att de inte ens nämns.

På det första dyket skulle vi kunna se en meteorit, vilket i sig är ovanligt, men även Knaggrocka som verkligen inte hör till vanligheten.

Jaja tänkte jag, vi får rikta in oss på meteoriten som verkligen är häftig med allt djurliv som lever i och runt den.

Vi hoppar i och ger oss iväg på ”meteoritjakt” men sikten är inte så bra och vi navigerar fel vilket medför att vi inte hittar den utan kommer ut på ren sandbotten. Vi börjar ta oss tillbaka till utgångsläget och plötsligt, på cirka 30 meters djup kommer den simmandes…En Knaggrocka! Jag kan lugnt säga att jag bannar mig själv för att kameran ligger kvar på land.

Foto: Knaggrocka, Hans Hillevaert CC BY-SA4.0

Jag har sett rockor när jag dykt utomlands men aldrig i Sverige och det var verkligen en häftig upplevelse att få se en i Sverige.

När vi kommer upp till båten berättar jag om vårt ”fynd” för killen som har dykutfärden och han berättar att under alla hans år som dykutfärdsarrangör är det bara ett fåtal som sett Knaggrocka.

Det finns ungefär 2000 olika arter av sjöstjärnor och en av dem är Kuddsjöstjärnan. Den är enligt den svenska rödlistan nära hotad vilket betyder att den är sårbar och kan dö ut inom ett medellångt tidsperspektiv.

Det är alltså inte så ofta man ser Kuddsjöstjärna men på ett av dyken lyckades vi se tre stycken och jag blir lika glad varje gång.

Foto: Kuddsjöstjärna, Jenny Höglind

Nu längtar jag efter nya dyk och nya upplevelser 🙂

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *