Bilar i mängder!

image

Måndag i Belvidere….
Innehåller studiebesök på Chrysler, rundvandring i stadshuset, studiebesök på en äppelgård, ekologisk odling, kommunstyrelsemöte och representativ middag på kvällen. Tidsomställning och fullbokat schema medför att det är skönt att komma till hotellet vid 21.30.

Dagen börjar med möte för att gå igenom schemat för veckan, återigen. Många studiebesök som ska göras men olika klädkoder beroende på vad vi ska göra. Kan konstatera att möte på Chrysler och på kommunstyrelsen inte krävde samma kläder som studiebesöket på den ekologiska odlingen gjorde.

image image

Jag har varit på Volvo i Skövde ett antal gånger, jag har varit på Amtek i Floby. Båda är förhållandevis stora som fabriker men Chrysler är mycket större!
Allt började med stor säkerhetsgenomgång där vi fick ta på skydd över ringar, bältesspänne och någon sorts skydd på armarna. Vi var inte till vår fördel när allt var påtaget, men säkert mer säkra.

Rundturen i fabriken gjordes med ett litet tåg och tog 45 minuter…Det var verkligen stort!

Chryslerfabriken byggdes 1965 och har idag ungefär 490 000 m2 och 4500 anställda och nästan 1500 robotar.
De startar med råmaterial i den ena delen av fabriken och 33 timmar senare kör den ut i den andra delen. De har fyr-skift men på ett annat sätt än vad vi gör i Sverige. De gör 40-timmarsveckor även om skiften är måndag till och med lördag.

De tillverkar 900 bilar om dagen och i början av 2017 startar de upp fler ”liner” som ska tillverka en ny modell. När allt är färdigutbyggd kommer de kunna leverera ungefär
300 000 bilar per år. Det var intressant och fascinerande att se och höra om Chrysler. Tyvärr fick vi inte ta några bilder inne i fabriken av säkerhetsskäl.

image

Det är stort att Belvidere har studiebesök från Sverige och Falköping och båda tv-kanalerna var inbjudna till presskonferens. Intervjuerna sändes vid fyra tillfällen i samband med nyheterna och visas i större delen av Illinois. Se den här!

image del av den ena ”matsalen”

Efter intervjuer bar det iväg till nästa ställe där vi även skulle äta lunch. Edwards Apple Orchard är ett familjeföretag dit man kommer för att äta gott, barnen kan umgås med djur eller leka på någon av lekplatserna, man kan plocka äpplen från något av de 5000 äppleträd de har. Enligt Mike kan det komma runt 10-tusentals besökare under en helg, det var verkligen en stor turistattraktion med lokalproducerade produkter.

Falköping och Belvidere är ganska lika som kommuner när det gäller invånarantal och att vi båda en jordbruksbygd. Det finns företag som jobbar med lokalproducerade/ekologiska produkter och turistverksamhet, precis som i Falköping.

När vi bestämde oss för att åka till USA på studiebesök var vi tydliga med att programmet/studiebesöken måste vara av intresse för Falköpings företagare och verksamheter. Vi har verkligen ett program som stämmer överens med våra önskemål.

image image

Sista företagsbesöket var på en ekologisk odling, Angelic Organics Assosiation. En verksamhet som startade 1993 genom att 40 familjer gick ihop och satsade pengar på mark och ekologisk odling.

De föder upp djur och odlar grönsaker som sedan säljs vidare, antigen genom ”veckolådor” eller vad man kommer överens om. De är en non-profit verksamhet och kan på ett enklare sätt förklaras som någon slags kooperativt eller socialt företagande.

De tar emot elever från skolorna och lär dem om ekologisk mat, hur man tillagar god och näringsriktig mat, miljöfrågor med mera. De håller på och bygger ut sin verksamhet för att kunna ta emot elever för en vecka åt gången. Mycket intressant verksamhet och vi funderade på vilka företagare i Falköping som kan vara intresserade av att få kontakt med dessa engagerade människor.

karola_original ett fält med ekologiskt odlad kål

Tillbaka i Belvidere fick vi en rundvandring på museet som tog oss tillbaka till 1700-talet med saker från hela regionen. Det var en fleraktivitetshus där man har släktforskning, konsthall, tillställningar, museum och annat som kan vara av intresse.

image  image

Sista riktigt officiella mötet var presentation av oss på Belvideres kommunstyrelsemöte. Vi visade film från Falköping som handlade om kommunens verksamheter och vi överlämnade en Ållebergs ryttare som vänortspresent. Det är lite annorlunda på deras möte. De är tio politiker som är valda, de flesta representerar republikanerna, några är oberoende politiker men det finns ingen representant för demokraterna. I vår kommunstyrelse finns alla partier representerade vilket jag tycker är bra.

image image

image en stor väggmålning i kommunstyrelsesalen

Dagen sista uppdrag var middag med en man från Rockford. Den kontaktperson som Lidköping har idag kommer sluta och nu skapas nya kontakter för det fortsatta samarbetet.

Summering av dagen – lärorikt, intressant och intensivt! Och imorgon är det dags för nya spännande studiebesök. 🙂

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *