Dagbok

Ibland får jag frågan om vad man gör som politiker och kommunalråd. Jag ska försöka berätta lite om hur det kan vara och vad man gör genom att emellanåt skriva hur en dag eller en vecka kan se ut i mitt liv.

Som kommunalråd hanterar man många olika frågor. Det kan vara byggklara områden, investeringar i skolor och boendeformer för äldre och dementa. Hur utvecklingen ska se ut i kommunen framöver eller hur vi ska få en bra kollektivtrafik i hela kommunen.

Att möta kommunens invånare och lyssna på bra idéer, frågor eller synpunkter är en av de viktigaste delarna i mitt uppdrag. Det blir ganska mycket möten dag- och kvällstid… Detta och mycket annat fyller dagarna….och många kvällar.

Torsdag 23 augusti, 2018

Valtider – bråda tider. Halv sex på morgonen är jag inte så pigg måste jag erkänna. Framförallt inte när det blivit sena kvällar och tidiga mornar hela veckan.

Under kampanjtiden, som i år är en vecka kortare, är det intensiva och långa dagar.Hörde på radion idag att Stefan Löfven knappt hann gå på toaletten och även om jag inte är statsminister förstår jag problemet.

Halv åtta hämtade jag en av mina underbara kompisar som skulle åka med mig några timmar för att lämna material i brevlådor. Vi har en stor kommun och det är spännande att åka runt och se hur vacker kommun vi har.

Idag var det min tur att öppna valstugan och klockan 10.oo var jag på plats och då var både kaffet fixat och tältet stod på plats. Tack Carl-Eric och Birgitta!

De här dagarna är det inte alltid jag hinner äta lunch men idag hade jag tur och som plus fick jag trevligt lunchsällskap.

I valstugan kan man få alla tänkbara frågor och idag har jag pratat om vård, skolor, pensioner och att tidigare statsministrar haft samarbete med Sovjet…. Tror vi skulle behöva mötas och samtala oftare än vad vi gör.

Nästa möte var 15.30 på Löfwings och det var skönt att sitta i en vacker och lugn miljö och prata om både kommunal- och riksdagspolitik.

Avslutningsvis var det energimöte i Gudhems församlingshem och jag kan konstatera att vi behöver utveckla den gröna näringen och forskning om nya fossilfria bränslen för att ställa om till ett fossilfritt samhälle.

När dagen var slut hade klockan hunnit bli 21.30 och det är dags att gå och lägga sig för att orka en ny intensiv dag.

Onsdag 7 mars, 2018

Idag är det en intensiv dag med mycket roligt på programmet. Som vanligt började vi med beredning. Dagens ärenden handlade om utveckling av Mösseberg, Visit Hornborgasjön och Vartofta som utvecklingsort. Ett intressant och trevligt förslag som vi ska ta med i det fortsatta arbetet med att få till ett tågstopp i Vartofta.

Efter beredningen åkte vi på studiebesök till JB Villan i Gudhem. Ett företag som bygger hus i stora delar av Skaraborg men främst i Falköping, Skövde och Lidköping. Några av husen som är på gång ska byggas på Ambjörntorpstomten i Falköping. Det är härligt att höra Christine och Jan-Bertil när de med värme pratar om sitt företag och sina anställda!

Efter lunch var det dags för kommunstyrelsemöte och aktuella frågor för dagen var återrapportering om projektet FalJObb. FalJobb är ett projekt som pågått under 2014-2017 och handlar om att hjälpa fler människor till egen försörjning.

Vi antog även budgetförutsättningar för flerårsplanen 2019-2021, handlingsplan om skydd mot olyckor och lite taxor. Det var en ganska kort ärendelista idag och mötet gick ganska fort.

Efter kommunstyrelsen hade vi ordförandemöte där vi diskuterade Bruk för alla och bestämmelser för kommande riktlinjer för förtroendevalda.

 

Efter dagens alla möten var det dags för dagens höjdpunkt, invigning av GreenLog. Det är den nya lagerlokalen på terminalen och efter drygt 10 månader står fastigheten klar för användning. Lagerlokalen är cirka 9000 m2 och dessutom tillkomme yta för omlastning mellan tåg och lastbil och en avlastning för lastbil.

Nio tågvagnar kan köra in under tak och där lasta om mellan tåg och lastbil. Därefter kan lasten fraktas till kund alternativt lagras i terminalbyggnaden.

AC Floby berättade om hur de tack vare lagret frigjort yta för utveckling av företaget utan tillbyggnad men även att de tack vare tågtransporterna minskad miljöpåverkan.

Kvällen till ära hade Viltmat ordnat med god mat och Showkanalen uppträdde men härliga låtar.

Dagen var både intensiv och lång men viken dag!! 🙂

Onsdag 7 februari, 2018

Varje onsdag har vi beredningsmöte och idag hade vi åtta olika punkter att bereda. Det handlade om resepolicyn som vi ska uppdatera, medborgardialog som vi ska utveckla tillsammans med SKL, Sveriges kommuner och landsting. Under våren ska både politiker och tjänstepersoner få fördjupad kunskap inom medborgardialoger, ska bli intressant.

Nästa område handlade om lokala vindkraftsbolag där kommunen är delägare och Bruk för alla där vi nu tittar på om kommunen ska ta över verksamheten.

Fler företag vill etablera sig i kommunen och då behöver vi sälja tomtmark, samtidigt behöver vi köpa mer tomtmark för att kunna ligga i framkant med planering och det var nästa två punkter som vi diskuterade. Här var även Swedbank inbjudna för att berätta hur de ser på den företagsidén som eventuellt är på gång in i Falköping och de var positiva.

Vi har ett näringslivsråd i kommunen där företagare från olika nischer, politiker och tjänstepersoner finns med. Styrelsen är representanter från näringslivet och idag fick vi en dragning av hur kommande styrelse kan se ut.

Sista ärendet innan vi skulle åka på studiebesök handlade om Sports for you. Sports for you är ett projekt som Västra Götalandsregionen stöttar tillsammans med kommunen. Tanken är att fler ungdomar ska prova på olika former av idrott och kommunens föreningar är viktiga samarbetspartners.

En gång i månaden är kommunledningen på företagsbesök och idag åkte vi till nya ostlagret på Marjarp.

I Arlas nya lager kommer nio personer jobba med injicering, vaxning och lagring av ost. Byggnaden som är 5200 m2 stort kommer mestadels bestå av kyllager och lager. De får osten till sig när den är 6 månader och sen lagras den mellan 12-30 månader. Under ett år cirkulerar ungefär 2000 ton ost. Ganska mycket ost!

När Arlas nuvarande avtal sas upp blev det lite oroligt då de inte hade någon given lokal att vara i. Som tur var ansåg Arla att Falköping som ort var viktig och det fanns ett företag som var villig att bygga upp lagret med ganska kort tidsmarginal.

I augusti började Erlandssons Bygg sitt arbete och sju månader är den 5200 m2 stora byggnaden klar att tas i bruk. Bra och jobbat och tack för att ni vågade satsa!

Efter studiebesöket fick det bli en snabb lunch för klockan 13.00 var det dags för kommunstyrelsemöte.

21 ärenden av olika slag stod på dagordningen. Antagande av översiktsplan, beslut om valdistriktsindelning, beslut om bidrag till Floby ryttare och fria resor för personer över 65 år var några av ärendena.

Det är riktigt roligt att vi äntligen har tagit beslut om investeringsbidrag till Floby ryttare. Under några år har föreningen haft kontakt med kommunen och under hösten kom en ansökan in om bidrag till bland annat ett nytt ridhus. Ska bli roligt att se hur det blir när det är klart.

På kvällen var det årsmöte med Centerpartiet i Broddetorp och det är alltid lika roligt att träffas, prata och göra upp planer för valåret. Det kommer bli mycket att göra men tillsammans fixar vi det!

När klockan passerat 21 var det dags att ta sig hemåt efter en intensiv och intressant dag!

Torsdag 2 februari, 2017

Dagen börjar med att packa ned det sista i resväskan inför helgens kommundagar. Innan jag åker till Göteborg har jag en vigsel i stadshuset. Lite körig morgon, allt behöver funka tidsmässigt. Det gör det inte!

När jag kommer ut till bilen för att ta mig till stadshuset har jag punktering… Det finns inte med i min tidsplan! Nu infinner sig viss stress…fixa punka, vigsel och resan ner till Göteborg, ska jag få ihop allt? Som tur är kan Leif på Bosses Däck snabbt ta emot mig och fixa till punkteringen.

När däcket var fixat var det bråttom till stadshuset för vigseln. När paret förklarats som äkta makar och alla papper ifyllda var det bara att rusa vidare till stationen. Skönt när jag äntligen satt på tåget och kunde andas ut efter morgonens ”bravader”.

IMG_1968

Klockan 13.oo började Centerpartiets kommundagar. Härliga och intensiva dagar med drygt 700 glada centerpartister som ska inspireras, samtala, diskutera och utbyta goda idéer.

Första punkten för dagarna handlade om det allmänna opinionsläget, Glädjande kan vi konstatera att vi har ökat med 3,2 % sedan valet 2014. Det känns riktigt bra och nu är det bara att öka än mer till valet 2018. Ända in i kaklet, som Maud Olofsson sa.

På eftermiddagen kom Annie Lööf och hon inledde med att uttrycka sin stolthet och glädje över opinionssiffrorna vi har just nu. -Det är tack vara oss allihop som det går så bra, säger hon.

2014 gick vi på val med tre fokusområden, jobb och företagande, hela landet och miljö och klimatfrågor. Vi behöver fortsätta den linjen och Annie pratade om kommande arbete som vi har framför oss om vi ska vinna val 2018. Och det är vi överens om, det ska vi göra!

Naturligtvis lyfte hon även vad som händer på riksnivå för tillfället och att Centerpartiet jobbar för att hålla i hop alliansen Vi kommer inte samarbeta med SD. Hon uppmanade oss också att inte kommentera och dela negativa, förlöjligande saker på andra partiledare på facebook. When they go low, we go high!

Efter eftermiddagsfika var det bostäder som stod på agendan. Vi behöver ungefär 700 000 nya lägenheter i Sverige de närmaste åren. Får vi igång bostadsbyggandet blir det en naturlig rotation i bostadsmarknaden som frigör både hus, hyresrätter och bostadsrätter. Men det behöver bli mer regelförenklingar och billigare att bygga bostäder för att få riktig snurr på byggnationen.

Dagen avslutades med olika seminarium och jag hade valt pensionsnätverket. Det blev tyvärr inställt och det blev byte till landsbygdsnätverkets seminarium.

Kristina Yngve och Eskil Erlandsson var med på berättade om både landsbygdskommitténs arbete och livsmedelsstrategin som är högaktuella. Vi har fått med ett antal punkter i kommitténs förslag som är ren Centerpolitik. Fler statliga jobb i hela landet, regelförenklingar och att se över strandskyddet är några delar.

När det gäller livsmedelsstrategin har vi bland annat fått med oss att den svenska livsmedelsproduktionen ska öka och att minska sårbarheten i livsmedelskedjan.

Vid 19.00-tiden är huvudet fullt av alla information vi fått under dagen, dags att ta en liten stund på hotellrummet innan middagen.

Onsdag 1 februari, 2017

Frukostmöte 7.30 med Falköpings näringsliv. Idag var Linnea Bengtsson med och berättade om samarbetet mellan Lidköpings kommun och Rockford i USA. Förhoppningen är att företag i Falköpings kommun ska kunna hitta exportmöjligheter till USA. Linnea jobbar ungefär halva året i USA och har bra kontakter som företagarna kan ta del av.

När klockan var 9.00 hade vi en kortversion av dagens beredningsmöte. På agendan stod redovisning av Logistikcenter och vad som är på gång. Det är många spännande satsningar på gång och det finns ett stort intresse från många företag att etablera sig i området.

Nästa ärende handlade om Dotorpsområdet och föreningslivet som finns där. Man saknar avbytarbås, bänkar och man upplever att det ibland är rörigt runt planen när det är träningar och matcher. Det här behöver vi se över så att det är lika trevligt att spela på Dotorp som på andra fotbollsplaner i kommunen.

Efter lunch var det personalutskottsmöte där vi beslutade hur vi ska använda personalstrategiska medel för 2017. Det blir bland annat utbildning för olika yrkesgrupper och arbetsmiljösatsningar.

När mötet var klart hämtade jag pappren inför torsdagens vigsel, samtalade med kommunchefen om lite kommunstrategiska frågor och avslutade dagen.

Dagen avslutades med att förbereda mig för Centerpartiets kommundagar i Göteborg.

Måndag 29 augusti, 2016

Nu märks det att ledigheten är över och att alla är på plats. Intensivt budgetarbete och mötesrace står på dagordningen.

Kl 08.00 börjar vi med budgetdiskussioner. Det är mycket att ta hänsyn till, lagstadgade verksamheter, nya önskemål, förändringar som skett under året som vi ska ta hänsyn till och investeringar vi vill prioritera. Varje år funderar man på om vi kommer enas om en budget och varje år har vi lagt ett förslag på budget och flerårsplan som vi är överens om.

I år diskuteras samtidigt framtida skolorganisation och det medför ideologiska diskussioner där vi i Centerpartiet värnar om landsbygdens skolor. För oss är det viktigt att vi ska service i hela kommunen. Samtidigt är det viktigt att vi säkerställer kvalitén i skolan för våra barn. Kan man ha små skolor med hög kvalité? Ja, det är är jag övertygad om!

Efter lunch var det beredningsmöte där vi går igenom vad som är på gång i kommunen och planering för veckan.

Mötet därefter började 15.00. Ett möte där partiernas gruppledarna var kallade för att prata om mötesdagar i kommunfullmäktige 2017. Därefter var det gruppmöte med Centerpartiet inför kvällens fullmäktige som började 19.00.

När klockan var halv nio var mötet slut, så även jag…En lång mötesdag är slut.

Fredag 27 maj, 2016

06.30..Ingen lång nattsömn den här natten! Efter en tidig frukost var det dags att bege mig till bussen. Idag var det temaresor som gällde och 18 olika teman fanns på programmet. Klockan 8.15 gick min buss som skulle ta med mig på ” Helt enkelt en grön resa med energi”.

Under dagen gjorde vi ett antal stopp och fick lyssna till hur man jobbat med lantbruksskolor, bioenergi, turistnäring och solpaneler och avslutningsvis biogas.

Det var mycket som var spännande och jag kan bara konstatera att jag återigen blir imponerad över det engagemang och driv som många människor har…oavsett inom vilken nisch man är verksam i eller var man bor i landet. Det finns många eldsjälar!

Vid femtiden var vi tillbaka och det fick bli en stund på hotellrummet och lite bloggande innan det var dags för invigning av landsbygdsriksdagen 2016.

I samband med invigningen korades bland annat ”Sveriges grymmaste håla” och tre stolta ungdomar berättade varför de tycker att Mellerud är Sveriges grymmaste håla. Härligt!

Dagen avslutades med mat och möte med många vänner och tidigare kollegor efter min tid som verksamhetsledare för Hela Sverige ska leva, Skaraborg.

Nu dags för lite sömn innan allt drar igång igen.

Torsdag 26 maj, 2016

Idag startade budgetarbetet! En heldag då vi gick igenom alla förutsättningar som vi känner till för att kunna göra en bra och hållbar budget. Det är mycket som påverkar kommunens ekonomi…

Bland annat hur invånarantalet är i kommunen? Vi får ungefär 50 000 kronor per invånare som vi kan använda för att göra bra skola, vård och omsorg. Det är därför viktigt att alla som bor i kommunen trivs och bor kvar men även att fler väljer att flytta till oss.

Nästa del som påverkar är hur skatteintäkterna blir och hur många antal arbetade timmar vi alla gör.

Sen kommer vi till vilka önskemål och ökade behov respektive nämnd har? Hur mycket kan vi utöka vår verksamhet med de pengar vi har?
Kommunen omsätter cirka 1,9 miljarder och det ska räcka till hela kommunens verksamheter.

Resultatet bör landa på cirka 2 % i överskott av kommunens budget för att det ska räknas som ”god ekonomisk hushållning” och det har alla kommuner att förhålla sig till. Att vi har ett överskott är avgörande för att vi ska kunna göra investeringar utan att låna till de investeringar vi behöver göra.

Vi har under några år investerat ganska mycket. Det är köksombyggnader men även fler kök för att vi ska laga mat så nära matgästen som möjligt. Vi har byggt en ny gymnasieskola och vi bygger om och till skolan i Stenstorp. Nya förskolor är på gång i Åsarp och Kinnarp och Floby förskola blev klar för något år sedan. Det är bara en bråkdel av vad som görs och vad vi önskar göra. Vad som är glädjande är att vi har klarat det mesta av investeringarna utan att behöva låna så mycket.

Efter åtta timmar med budget, nya önskemål, skattesatser, förändringsarbete och så vidare var jag ganska mör i huvudet och det var skönt att den delen av dagen var slut.

Nu började nästa del…bilresa till Oskarshamn och sen färja till Gotland. När klockan var 00.30 klev jag in i hotellrummet…Lätt trött och det var skönt att vara framme.

Onsdag 25 maj, 2016

Onsdagar brukar vi börja med beredningsmöte och så även idag. Det är oftast då vi bjuder in personer, organisationer eller kommunens tjänstemän för att prata utvecklingsfrågor. Vanligtvis har vi två timmars möte med olika besök och ärenden men idag var det ett kortare möte. De här mötena ser olika ut för varje gång, ibland är det tre-fyra ärenden per timma och ibland bara ett eller två så det får gå undan ibland.

Dagens möte handlade om nya intressenter till Marjarps område, centrumutveckling och fortsatta etableringar på Ållebergs Center. Spännande saker på gång!

Sen fortsatte dagen med kommunstyrelsens arbetsutskott där vi behandlade motioner om upphandling och HBT-certifiering, tertialrapport (resultat för de första fyra månaderna), arbetsmarknadsstrategi antogs och vi fördelade bidrag till olika event som händer framöver.

Efter lunchen träffades alla ordföringar för att prata aktuella frågor. Fokus för dagen var situationen inom skolans värld där det behövs mer lokaler. Vi har bett PWC att se över skolorganisationen och det tog det mesta av eftermiddagen.

Kvällen avslutades med packning inför landsbygdsriksdagen på Gotland och till sist lite soffhäng.

Torsdag 12 maj, 2016

Det är mycket olika handlingar som ska läsas inför möten eller för att få tillräcklig kunskap inom många olika områden. Just nu är det mycket tågstrategier, rapporter från socialdepartementet om olika drogers påverkan på folkhälsan och handlingar inför kommande möten som är på agendan.

De första timmarna idag fick bli inläsning och planering för de kommande veckorna. Kan konstatera att det kommer vara intensiva och intressanta veckor.

Klockan 11 hade jag möte med chefen för arbetsförmedlingen Falköping-Tidaholm för att få veta hur arbetslösheten ser ut i Falköping och Västra Götaland. Generellt har arbetslösheten sjunkit i Sverige men vi kan se vissa grupper som har svårt att få jobb. Det är de som inte gått gymnasiet, personer med funktionsnedsättning, utomnordisk härkomst och de som är mellan 55-65 år. Vi behöver jobba med att förändra dessa siffror och det är ett gott samarbete mellan Lärcenter, olika tjänstemän från kommunen, näringslivet, försäkringskassan och arbetsförmedlingen. En del av projekten är DUA (delegation för unga till arbete) och Ung Arena 9.0.

Jag tror att det även är viktigt att föräldrar och ungdomar tidigt får vetskap om vilka bristyrken som finns och vad som krävs av mig som elev för att komma in på respektive utbildning.

I  och med att det var mycket att prata om fick det bli en ”arbetslunch” innan det var dags för medborgardialogsutbildning.

För att få fler människor aktiva och att de känner att de kan vara med och påverka är dialog viktigt. Vi har i samband med översiktsplansarbetet varit ute på 16 medborgardialoger och jag tycker det har varit givande och roligt. Många har lagt fram bra ideér på våra möten men även via hemsidan. Det är ett annat sätt att öka demokratin, fler möjligheter att få framföra sina  synpunkter.

Kvällen avslutades med lite hobbyverksamhet…Dykkammaren i Uddevalla.

Onsdag 11 maj, 2016

Nu är det dags för lite dagbok igen…:-)
Dagen har innehållit både partiaktiviteter och kommunala uppdrag och möten.

image

Centerpartiet har under några år gjort pendlarkampanjer, vi delar ut fika och lite information om vår politik i viktiga frågor. Det är en av de roligaste aktiviteterna vi gör tycker jag. Redan halv sju var vi igång och det är en positiv start på dagen med alla positiva kommentarer som vi möts av när vi delar ut ”fikapåsen”.

När klockan var åtta började dagens mötesrace…Ventilationsfrågor, kommunikationsstrategi och i ordningsställande av en eventuell kommande ”festplats” var morgonens frågor.

Klockan 10.00 var jag inbjuden till Ätrans vattenråd ekonomiska förenings årsmöte. Det är ett samarbete mellan sju kommuner, organisationer, föreningar, företagare med flera för att värna om Ätrans vattenkvalité. I samband med årsmötet utsågs årets Miljöpristagare som blev Sven-Erik och Berit Möller, Nydala kvarn.

image

Efter mötet fick jag snabbt ta mig tillbaka till dagens kommunstyrelsemöte. Mötet inleddes med slutrapport av projektet ”Connect” och utveckling av Plantis. Därefter var det bland annat bidragsärenden, rapporter från miljösamverkan Östra Skaraborg och Avfallshantering Östra Skaraborg som vi tog beslut om.

När kommunstyrelsemötet var klart började dagen sista möte, ordförandemöte. Intensiva diskussioner om ekonomi, ledning- och styrning och demokratifrågor.

Efter att varit igång tolv timmar är det dags att ta mig hem och njuta lite av den sköna sommarkvällen.

Onsdag 10 februari, 2016

En mötesintensiv dag som börjar 8.00 och innan dagen är slut ska  sex möten genomföras.

Första mötet är med föreningen i Folkets park. Kommunstyrelsens arbetsutskott är inbjudna för att prata om parkens framtid. Det skapar viss nostalgi att gå runt vid utescenen…många artister som uppträtt där 🙂

Sen var det dags att åka på studiebesök och idag var vi på Willbos Taxi. Roligt att höra hur företaget vuxit och idag har 150 anställda.

Lunchmöte med Hotellfastigheter i Falköping där vi får information om hur Bräcke Diakoni har tänkt utveckla hotell Falköping och Medborgarhuset. Kommer bli intressant att följa arbetet och hoppas att det ska bli ett ”levande hus” med mycket aktiviteter.

Klockan 13.00 börjar kommunstyrelsen då vi får information om AÖS arbete med att ta fram nya avfallsföreskrifter och hur arbetet med affärsutveckling runt Hornborgasjön fortskrider.

Därefter hanterar vi allt ifrån bidrag till biodlarföreningen, pendlingsparkering, krisberedskap till investeringar i biogasanläggningen. Många olika ärenden på dagordningen!

Efter kommunstyrelsemötet träffas alla ordföringar och går vi igenom saker som är på gång i respektive nämnd för att vi ska vara uppdaterade på vad som händer.

Sista mötet för dagen börjar kl 19.00 i Broddetorp. Broddetorps Centeravdelning har årsmöte. Alltid lika roligt att träffas.

Tisdag 9 februari,2016

Tycker det vore skönt med sovmorgon men det får vänta lite…återigen så ringer kockan 6.00…

Idag fortsätter arbetet med styrning och ledning för att bland annat beslutsprocesser ska bli än tydligare. En intressant och intensiv dag tillsammans med ordföringar och förvaltningschefer.

Efter några dagars huvudvärk känns det bra att få avsluta dagen med massage.

Måndag 8 februari, 2016

Efter en lugn söndag är det åter igen dags att vakna till klockan…idag ringer den redan klockan 6.00…Men dagen börjar med att fira dottern som fyller 18 år 🙂

image

Två gånger per år träffas alla förvaltningschefer och ordföringar för att prata strategier och framtid. Under 2015 gjorde vi en översyn av kommunens verksamheter och det kom fram en del förbättringsområden. Idag är det roller och ansvar som vi jobbar med.

När klockan är 17 är det dags att åka hem och fortsätta fira dottern… Mat och mys står på programmet.

Lördag 6 februari, 2016

Jag tycker inte om tidiga mornar och framförallt inte på helgen. Men…det hjälper inte…klockan 7.00 ringer klockan även idag.

8:30 kör programmet igång med seminarium av Daniel Pohl från Expo för att sedan följas av migrationsutmaningar i kommuner och landsting. I Östra Göinge har man jobbat aktivt med hållbart integrationsarbete. De har satsat på språkstödjare som även finns på eftermiddagar för att underlätta för barn och föräldrar. I varje trappuppgång finns en lägenhet för nyanlända för att öka integrationen.

I Örebro är det pensionerade lärare som hjälper till med läxhjälp får att få barnen att nå målen i skolan på ett bättre sätt.

Det sista seminariet handlar om välfärd och att vi behöver tänka nytt för att klara av välfärden framöver. Vi kommer behöva använda oss av ny teknik och hårtvättsrobot tilltalade mig…tänk att kunna få hårbottenmassage varje dag…:-)

Avslutningsvis på kommundagarna får vi lite goda exempel på hur man kan jobba för att få fler medlemmar och hur man jobbar i olika kommuner med aktiviteter,

Med en ”take away” lunch är det dags att åka hemåt. Intensiva och intressanta dagar är slut och jag känner i hela kroppen att jag är trött, mycket att ta in och långa dagar.

Nu får det bli lite helg…dags att fira dottern som ska fylla 18 år 🙂

image  image

Fredag 5 februari, 2016

image

Uppe med tuppen, klockan ringer strax före sju. Dags att förbereda mig för en heldag med 700 Centerpartister från hela landet, i Karlstad.

8.30 är vi igång med första seminariet som  handlar om internt arbete och hur vi på ett enkelt sätt ska ta vara på bra idéer som finns i landet.

image

När klockan närmar sig elva stiger förväntan i lokalen, Annie Lööf är på ingång för att hålla invigningstalet för kommundagarna 2016.

Hon lyfter vikten av att alla ska kunna känna trygghet, att Centerpartiet vill att fler poliser utbildas, att vi behöver fler vägar in för att få sitt första arbete och att vi behöver hitta smidigare sätt att ta vara på allas kompetens.

image

Efter Annie får vi lyssna till Zinat Pirzadeh, komiker, som berättar om sin resa till Sverige. Hon berättar om sin flykt från Iran, om hur utsatt hon var som ensamstående ung kvinna med ett litet barn. Hon berättar om hur unga killar/barn blir ”plockade” på gatan för att bli barnsoldater eller hur de får en ”paradisnyckel” och sen får springa över minfält.

”Krig är inte bara bomber – det är sorg, smugglare som utnyttjar människor och dåligt vatten och annat lidande” säger hon. När hon berättade delar av sin historia så rann tårarna på många av oss!

Efter lunchen var det nya seminarier att gå på och under eftermiddagen lyssnade jag till Peyman Vahedi, rektor i Kramfors som arbetat med lite udda metoder för att få fler att lyckas i skolan.

Vi behöver använda oss av den nya tekniken på ett smart och utvecklande sätt, vi behöver ta vara på våra ungdomars kunskaper och ibland lära oss av dem istället för att ”bara” lära ut, är ett av budskapen.

Att slåss för sina begränsningar är bästa sättet att behålla dem…Vi behöver tänka OJANTE!

Sista passet handlade om nya lösningar för bättre integration och fler bostäder. Strandskyddet behöver ses över liksom överklagningsrätten. Självklart måste man kunna överklaga men inte i absurdum…

Jag lyfte frågan om vi skulle kunna göra en inventering av obebodda hus i Sverige som skulle kunna befolkas av nyanlända eller ungdomar som är intresserade. Det skulle kunna medföra att avfolkningsbyar kan få fler invånare. Blir det fler som bor i orterna kan det medföra bättre service i form av skola, butik och kollektivtrafik. Intressant fråga att utveckla tycker jag.

image

Dagen avslutas med bankett och dans så vi hinner med lite trevligheter också 🙂

Torsdag 4 februari, 2016

7.00 ringer klockan, dags att göra mig i ordning för att åka till Centerpartiets kommundagar som i år är i Karlstad. Här träffas Sveriges ledande kommunpolitiker för att ta del av aktuell och kommande politik som partiet driver.

Efter drygt två timmar är jag på plats i Karlstad och lite snabb lunch intas innan det är dags för första seminariet. Anders W Jonsson, vice partiledare, inleder dagen med att prata allmän partipolitik och hur samarbetet fungerar mellan allianspartierna. Anders berättar även om migrationsöverenskommelsen där Centerpartiet har fått igenom några saker som underlättar mottagandet av asylsökande.

På seneftermiddagen var det nätverksträffar och jag var med i gruppen för kommunalråd. Nyttigt att höra hur andra kommunalråd jobbar i sina hemkommuner. Finns alltid något att lära!

image

Sista passet för dagen börjar 17.30 och jag har valt ett nätverksmöte som handlar om landsbygd. Nu kommer frågor om skogsbruk, offentliga upphandlingar, strandskydd och självförsörjningsgrad på egenproducerade livsmedel upp. Eskil Erlandsson är en av de som svarar på alla frågor.

Sista passet är klart vid 19-tiden och det är dags att gå till hotellet. Kvällen avslutas med att läsa politiska förslag som berör bostadsbyggnation, lärarlegitimationer och snabbare validering av utbildad vårdpersonal.

Vid 22 är det dags att avsluta dagen för att vara pigg inför morgondagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *