Hela människan, miljöflyg och mötesplatser!

Foto: Peo Janson, FT

Varje år delar kommunen ut Folkhälsopris och pris för Hållbar utveckling till föreningslivet och nu har vi utsett de som får ta emot prisen för 2023.

Alla har möjlighet att nominera till dessa pris och vi har fått in många bra förslag i år, riktigt roligt.

Folkhälsopriset utses av samrådet för social hållbarhet och priset för Hållbar utveckling till föreningslivet av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Årets mottagare av Hållbar utveckling till föreningslivet är segelflygsektionen i Falbygdens Flygklubb för deras arbete med miljö- ekonomisk- och social hållbarhet.

De 50-tal aktiva medlemmarna gör cirka 1000 flygtimmar per år och här är ansvar, säkerhet, lojalitet, respekt och laganda i första rummet. Sedan 30 år tillbaka är det vinschstart som gäller i de flesta fall, det är ett tyst, miljövänligt och billigt sätt att få upp planet i luften. Väl uppe i luften drivs planen av solenergi som gör segelflyg än mer miljövänligt.

Ni är en mycket värdig mottagare av priset för Hållbar utveckling till föreningslivet, stort grattis! Vill man prova på segelflyg, som är en häftig upplevelse, finns det presentkort att köpa.

De flesta år har vi utsett en mottagare till Folkhälsopriset men i år hade vi två extra bra nomineringar och som vi såg kompletterade varandra. Båda mottagarna skapar gemenskap, samhällsengagemang och mötesplatser med människor i fokus.

Ria Hela Människan är en av mottagarna för sitt stora engagemang och fina ledarskap som får människor att känna sig värdefulla och välkomna. Ria Hela Människan är en ideell organisation som har funnits i Falköping sedan 1978 och har ett samarbete med bland annat flertalet kyrkor, kyrkliga organisationer och kommunen. Det är även andra ideella krafter som hjälper till på Ria Hela Människan och det är mycket värdefullt.

I deras lokaler på Warenbergsgatan samlas människor varje dag, pratar och stöttar människor som av olika orsaker behöver extra stöd. Det kan vara människor som är på väg in i arbetsträning eller någon som behöver få hjälp att komma ifrån ett missbruk. Minst lika viktigt är att få känna gemenskap, ha en mötesplats där man alltid är välkommen och att få känna sig värdefull.

Den andra mottagaren av Folkhälsopriset är Mötesplats Floby för sitt stora samhällsengagemang skapat mötesplatser och aktiviteter i Floby. I projektgruppen finns representanter från föreningslivet, samhället, elever, personal från skolan och kultur och fritidsförvaltningen.

Bland annat har man arbetat med att skapa lovaktiviteter, grillplatser och vandringsleder men framförallt har man skapat stort engagemang och gemenskap mellan människor som kanske inte hade mötts annars. Genom Mötesplats Floby skapas både fysisk aktivitet och social gemenskap genom att människor möts och arbetar tillsammans för hela Flobys utveckling.

Ria Hela Människan och Mötesplats Floby är mycket värdiga mottagare av Folkhälsopriset.

Förutom äran och diplom för mottagarna 10 000 kronor.

Stort grattis till er alla och tack för ert engagemang!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *