Who Cares

Idag har jag invigt den nya utställningen på Falbygdens museum, Who Cares.

Det är Rolf Olsson, konstnär, ekolog och miljövetare som gjort utställningen som handlar om miljö – och klimatutmaningarna vi står inför.

Utställningen är ett samarbete med Falköpings kommun och under kommande veckor kommer elever från våra skolor besöka utställningen.

Ofta när man pratar miljöutmaningar låter det som att världen är på väg att gå under och att det inte finns något vi kan göra.

Självklart lyfter Rolf upp utmaningarna vi står inför men ger även lösningar och hopp i sin fina utställning. Dessutom blandas och sammanförs evidens, vetenskap och konst som gör att budskapet är lätt att ta till sig.

Mitt i lokalen hänger ett livsträd (eller reflektionsträd) upp och ner för att världen är upp och ner.

Livsträdet

En del i den här upp och nerpåvända världen är kriget i Ukraina. För någon vecka sedan lyssnade jag på radion där Ukrainas miljöminister berättade att ungefär en tredjedel av deras skog har förstörts och att tusentals delfiner dött på grund av kriget i Ukraina.

Förutom alla människor som dött, alla som lever under fruktansvärda förhållanden är detta ytterligare konsekvenser av ett helt onödigt krig och som sällan diskuteras. Detta är en del av den miljöpåverkan som man sett hittills men självklart kommer det påverka oss lång tid framåt.

Så världen är upp och ner på fler än ett sätt och vi behöver hjälpas åt att förändra det utifrån våra förutsättningar.

Utställningen pågår till den 16 april och jag kan varmt rekommendera ett besök. I foajén finns även en liten utställning med axplock på vad Falköpings kommun gör för att bli en klimatneutral kommun senast 2030.

Who Cares går att tolka på olika sätt beroende på hur man betonar orden. Who Cares kan vara att ta klimatutmaningarna med en axelryckning…Eller så kan det vara att man är en person som vill vara med och förändra, en person ”Who Cares” på riktigt. Vem är du?

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Who Cares

 1. Rolf Olsson skriver:

  En viktig utställning om Klimat och Biologisk mångfald.
  Samhället står inför en stor omställning, så vi behöver alla hjälpas åt.
  Välkommen att se WhoCares, på Falbygdens Museum.
  Utställningen visas fram till 16 april
  Välkommen hälsar
  Rolf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *