Årets Diversnight <3

I början av 2000-talet var det en norsk tjej som tog sitt dykcertifikat och ville dyka mycket. Hon hade svårt att hitta dykkompisar och insåg snabbt att det mesta på en dykdag är ytintervall, alltså ovanför vattenytan.

Hon ville ha fler dykkompisar och ett större socialt umgänge och klurade på hur hon skulle få till detta. Hon kom på att alla älskar kakor och om man kunde få till dykning och fika, så kallat ”cakedives” skulle det nog locka fler.

Sagt och gjort, hon bjöd in till dykning med fika och första gången, 2005, var 351 norska dykare från 40 olika platser med på denna ”cakedives”. Då hoppade man i klockan 20.05 eftersom man ska hoppa i samma tid som årtalet.

Därefter har det spridit sig och 2023 är det 142 dykplatser i 24 länder runt om i världen som är med på eventet. Indonesien, Thailand, Polen, Tyskland, Norge, Finland och Sverige är några av länderna och det ska bli kul att se hur många dykare som hoppade i klockan 20.23. 2022 var det drygt 1500 dykare som hoppade i plurret klockan 20.22.

Hjo Dykarklubb, som jag är medlem och ordförande i var med i Diversnight för första gången 2020. Igår var jag nog lite extra stolt över klubben med tio dykare som hoppade i vattnet och ett gäng som hjälpte till med att servera glögg och pepparkakor till de som kom och tittade på det häftiga undervattensljusspelet som blir.

Ibland får jag frågan om varför jag är med i en dykklubb i Hjo och det enkla svaret är att det behöver finnas vatten i närheten om man ska kunna dyka. Även om vi har Hornborgasjön och Pankasjön i Falköping får jag nog erkänna att jag tycker Vättern erbjuder lite bättre dykvatten :-). I klubben har vi medlemmar från Falköping, Skövde, Skara, Axvall, Mullsjö, Värnamo och Hjo, en härlig blandning av människor. Jag är dessutom medlem i ytterligare fyra klubbar på lite olika håll i landet.

Igår var jag på land för att hjälpa dykare som behövde en extra hand, prata med intresserade besökare och fota lite men det är faktiskt lika roligt eftersom jag tycker det är häftigt att se alla lampor som rör sig under ytan.

Stort tack till alla som kom och kollade igår och till alla som hjälpte till! Nu får vi planera för nästa års Diversnight!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *