Djurvälfärd 365 dagar om året!

Igår var Centerpartiet i Falköping på företagsbesök hos Morgan och Camilla Dahlgren på Åkerholmen utanför Vartofta.

Morgan berättar hur deras resa började 2012 när han åkte till USA och besökte 18 olika gårdar. Han tyckte det var ett intressant koncept och 2013 åkte han och Camilla tillbaka och därefter började arbetet med att bygga sin dröm hemma på Åkerholmen.

Det var många som ifrågasatte deras tankar och idéer, inte minst banken, eftersom de hade ett annat koncept som de ville jobba med.

På Åkerholmen har varje ko cirka 15 m2 att röra sig på istället för lagstadgade 6 m2 och de ligger på sandbädd istället för halmströ. För mig och Camilla är det djurvälfärd 365 dagar om året som gäller och vi har valt att satsa på det här konceptet.

Det är viktigt att djuren känner lugn och harmoni i så stor utsträckning som möjligt och att ha gott om plats ser vi som en del i det. Sanden är bakteriefri, den är varken varm eller kall vilket medför att risken för infektioner blir minimal.

I maj 2018 påbörjade de byggnationen av första djurstallet och en vecka innan jul flyttade djuren in.

Det som började med 50-tal kor har nu blivit ungefär 850 mjölkkor och totalt har vi 1900 djur som ska skötas och ses till dagligen säger Morgan. Vi har 20-tal anställda och det är fullt upp. Vi mjölkar tre gånger per dag och varje mjölkning tar ungefär 5 timmar så vi har arbetsuppgifter 24/7 på gården.

Förutom mjölkning, kalvning, tillsyn av djuren ska även sådd och skörd skötas men de köper även in en del spannmål från grannarna. Bra grannar är viktigt och vi har många bra grannar säger Morgan.

Precis innan vi ska gå in i en av stallarna kommer en lastbil från Falköpings Mejeri för att hämta mjölk och det blir mellan 34 000-35 000 liter mjölk per dygn som ska hämtas.

På gården försöker man ta vara på och återvinna så mycket som möjligt. Bland annat tar de vara på spillvärmen från mjölken för att värma upp dricksvatten till korna. Mjölken är runt 32-34 grader och genom att den passerar vattenledningarna med sjugradigt vatten värms vattnet och mjölken kyls ner innan den kommer till kylrummet. På så sätt blir det en vinn-vinn då det tar mindre energi att kyla mjölken och korna behöver inte så mycket energi för att vattnet de dricker ska värmas upp i kroppen.

Det är precis som våra besökare från Kina sa när de var här. De ville ha varmt vatten till maten för att det inte skulle gå åt så mycket energi att värma vattnet så det funkar lika bra på oss människor.

I slutet av besöket får vi hälsa på de små kalvarna, en av dem bara några timmar gammal och man blir lite ”kär” i dessa sötingar.

Ulrika Heie, riksdagsledamot och ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, påtalade vikten av ett levande skogs- och lantbruk och att lantbruket behöver få rimliga förutsättningar för att klara sin viktiga produktion. Kriget i Ukraina påverkar prisläget mycket, inte bara dieselpriser utan även foder, spannmål, plast och mycket annat. Centerpartiet arbetar även på EU-nivå för att förändra riktlinjer som idag hindrar många företagare att kunna ta del av det stöd som finns.

Stort tack Morgan för ett intressant besök!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *