Falköping mest jämställt i Skaraborg!

I förra inlägget berättar jag att 19-20% i USA inte kan tänka sig att rösta på en kvinna och att USA haft 44 manliga presidenter.

Efter det inlägget känns det extra bra att Falköpings kommun hamnar i topp på Sveriges kommuner och landsting´s rapport om jämställda kommuner.

I de tre övergripande områdena, jämställd politisk representation, jämställda arbetsvillkor och service till invånarna, finns ett antal olika indikatorer.

I den politiska representationen ligger vi i topp, plats 1 av 290 kommuner. Mycket bra! Däremot är det längesen vi hade en kvinnlig kommunstyrelseordförande…

Det har under många år satsats på föreningslivet och på idrottsanläggningar och ibland får vi höra att det är mest för killar. I rapporten ligger vi i topp även när det gäller tjejers deltagande inom idrott. Bra att få bekräftelse på att satsningar som görs gynnar både tjejer och killar.

När det handlar om jämställda arbetsvillkor jobbar vi medvetet med ”heltid till alla”, att kunna erbjuda alla som vill jobba 100% ska få möjlighet till det. Vi jobbar även med att se över oskäliga löneskillnader och gör speciella lönesatsningar för att minska skillnader mellan könen.

Inom utbildningsområdet finns det en indikator som handlar om andelen killar som sökt in på kvinnodominerande yrkesprogram och där landar vi på 20:e plats. För mig är det en viktig signal att våra ungdomar tänker mindre ”könsstrikt” och att vi har bra studie-och yrkesrådgivare i kommunen.

image kvinna inom manligt område?

Sammantaget kan vi konstatera att med 29 plats av 290 kommuner är Falköpings kommun mest jämställd i Skaraborg.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *