Från politik till ”gossesockar”!

Halv fyra på morgonen….är okristligt tidigt! Men idag var det bara att kliva upp ur bingen även om det drog att ligga kvar. Dags för Centerpartiets kommundagar som i år är i Umeå.

Det är alltid lika roligt att träffa centerpartister från hela Sverige. Första gången jag var med kände jag inte så många men med åren har det blivit fler och fler. Just detta nätverk är oerhört värdefullt!

Dagen inleddes med en genomgång av Kommunsveriges ekonomiska framtid som tyvärr inte är riktigt så ljus som den varit under några år. Det visar tydligt att kostnaderna för välfärden ökar betydligt mer än intäkterna vilket självklart inte är bra. Hur kan vi möta dessa utmaningar?

Det visar också tydligt att vi har för få arbetsföra människor som ska ta hand om barn, unga, äldre och sjuka, det är också en stor utmaning. Rapporten visar att vi behöver människor som flyttar till oss och att vi tar vara på kompetens som redan finns och förstärker med utbildning när det behövs.

Imorgon ska jag gå på ett seminarium som handlar om ekonomiska utmaningar i kommuner och regioner och det kommer bli oerhört intressant att få höra mer om detta.

Därefter kom Annie Lööf in på scenen och hon berättade om det arbete som varit sedan valet och hur man till slut kom fram till Januariöverenskommelsen, Låt hela Sverige växa.

I överenskommelsen finns 10 politikområden, som bland annat handlar om bättre möjligheter för företag att skapa jobb, en resultatinriktad politik för miljön och klimatet, vård i hela landet och att skapa bättre villkor för landsbygden. Centerpartiet kommer vara ett liberalt oppositionsparti under mandatperioden som inom vissa områden förhandlat och fått igenom centerpolitik.

Efter fikat var det dags för Sveriges kommunalråd att träffas och det är en häftig upplevelse att vi är så många nu. Centerpartiet är med och styr i 201 kommuner, 19 av 21 regioner och vi har kommunstyrelseordförandeposten i 61 kommuner. Härligt!

Sista passet för dagen var ”landsbygdsnätverket” för min del och det handlade om offensiv landsbygdspolitik. Digital infrastruktur som behöver byggas ut, fler servicekontor i hela landet och att det ska vara lättare att bygga strandnära i landsbygdsområden är några om områdena.

Så här dags på dagen kändes både kropp och huvud lite möra och det var skönt med en uppfriskande promenad till hotellet. Tur vi inte visste hur kallt det var ;.)

Kvällen avslutades med en oerhört god middag på restaurang Köksbaren.

Väl hemma på hotellet fick ”gossesockarna” åka på innan det var dags att sova och ladda upp för en intensiv morgondag.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *