Oj vilken vecka!

Redan i måndags var det full fart mot helgen kan man säga. Beredningsmöte, ordförandemöte, möte med restaurangägare och Centerpartiets gruppmöte på kvällen. På gruppmötet fick vi intressant information från Rickard Bergqvist om Jula och satsningarna på Marjarp och logistikcenter.

Förmiddagen på tisdagen handlade om social hållbarhet och vilka områden vi ser att vi behöver jobba med just nu. Arbetsmarknad är ett av områdena och för att möta utmaningarna med arbetslöshet behöver vi än mer jobba med näringslivet och andra aktörer i kommunen.

Torsdagen var en ny ”mötesracedag” där vi träffade ”Fridays for Future” – Falköping. Det är miljöengagerade människor som på olika sätt vill vara en del i omställningsarbetet som behöver göras. Intressant samtal och det kändes bra att vi i kommande budget lagt in att vi ska jobba med Agenda 2030 och att kommunens verksamheter ska vara fossilfria 2030.

På eftermiddagen var det presskonferens om budget 2020 och flerårsplanen 2020-2022 som vi sex partier i majoriteten har jobbat fram. Det har varit ett intensivt och roligt arbete under hösten och det känns riktigt bra att vi kan presentera ett förslag med både satsningar och ett bra resultat.

Många kommuner har inför 2020 dragit ner på resurserna till barn och utbildning men vi har valt att satsa ytterligare 23 miljoner på skola och förskola. Samtidigt har vi ett resultat på drygt 33 miljoner och även om det inte når till 2 % av omsättningen så är det mycket bättre än de senaste årens prognos på resultat.

Hela budgetprocessen har präglats av bra dialoger, ödmjukhet och en vilja att göra det bästa för kommunens utveckling. Stort tack till alla som varit med!

När vi var klara med presskonferensen var det dags för att prata Agenda 2030 och hur vi ska jobba med att nå målet att vara fossilfri kommun 2030. Det kommer bli en utmaning men det finns många bra idéer så det kommer nog fixa sig.

Kvällens möte handlade om handelsutredningen som gjorts och hur vi kan stärka kommunen som handelsort och få fler människor att handla och äta lokalt. Ett stort gäng företagare kom till mötet som innehöll rapport från utredningen och workshops. Några av frågorna som de jobbade med var styrkor och svagheter med och runt torget och centrum.

Några av styrkorna handlade om att det finns bra parkeringsmöjligheter, bra kundrelationer, det finns stora ytor om man gör något event och att det är nära till allt.

En del av svagheterna och det man önskade mer av är en lekplats, bio, restauranger med mer olika menyer och att det finns nedgångna fastigheter som drar ner helhetsbilden av torget.

Arbetet med stadskärnans utveckling fortsätter med fler medborgardialoger under hösten så kom gärna och berätta om era tankar hur vi ska utveckla centrum.

Men nu är det fredagseftermiddag, ta vara på helgen och njut av alla härliga höstfärger!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Oj vilken vecka!

 1. Christer Holm skriver:

  Hej Karola!

  Jag är med mer passivt i Fridays for Future. Vi har besökt dig med flera andra. Informationen till mig från mötet skriver Birgitta bl a att kommunens företag inte kan vara med i kommunens omställningsarbetet till fossilfritt 2030? Om det är så tycker jag det är synnerligen värdefullt att företagen bjuds in att delta i ett informations- och erfarenhetsutbyte gärna kallat ”Falbygdens Klimatråd”. Andra kommuner gör så! Varför inte Falköpings kommun också!

  Christer Holm
  FFF

  • Karola skriver:

   Hej
   Vi kan inte bestämma över företagen som du säkert förstår. Däremot kan man bjuda in både företag och invånare till dialog- och informationsmöte.
   Vi har många företag som redan idag gör stort miljöarbete och vi kommer självklart ha samarbete med både företag och andra aktörer som jobbar aktivt för miljön.
   Karola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *