Ökat tryck!

image

Sedan tre år är jag dykare…Konstigt hur livet kan ändra sig…Min största rädsla är nog att drunkna, jag tycker det är otäckt att få vatten i näsan och jag är en riktigt frusen badkruka!

Nu har jag gjort över 100 dyk, jag har haft vatten i masken (och därmed vatten i näsan) och emellanåt har jag frusit riktigt mycket. Men jag tycker det är lika roligt varje gång det är dags för dyk. Respekten för vatten är fortfarande stor och det är nog sunt.

image imagePå väg in i tryckkammaren. 

Igår var vi några från St Helena Sportdykarklubb som provade på att ”dyka på land”. I Uddevalla finns en tryckkammare som används i medicinskt syfte för det mesta, men även för oss dykare att få prova på hur man fungerar…eller inte fungerar när man är på 50 meters djup. Lärorikt och nyttigt!

Tryckkammaren i Uddevalla tar emot ungefär 1400 kunder/patienter per år. De flesta som behandlas har diabetes och det är glädjande nog ett fåtal dykare som kommer in efter ett dyktillbud. När man behandlas som diabetiker är man i tryckkammaren i 1 1/2 timma på ”14 meters djup”. Eller rättare sagt, trycket vid 14 meters djup. Kommer man in som skadad dykare behandlas man i 4 timmar på 18 meters djup.

image

När militären är på övning i tryckkammaren går de ner 19 meter/minut och det är fort! Vi gick ner 10 meter/minut och det räckte till för att vi skulle hinna tryckutjämna.

Väl nere på 50 meter (50 meters tryck) så blev vi rätt ”tramsiga och flamsiga.” Dels för att vi alla lät som ”Kalle Anka” och dels för att vi ”drabbades” av en viss djupberusning. Luften var så tjock att det kändes som att vi kunde ”kasta” den till varandra.
Vi fick lite räkneproblem som vi skulle lösa men vi var inte särskilt bra på problemlösning kan jag väl säga. Vi var långsamma i våra rörelser och i vårt tänkande.

Efter tio minuter var det dags att ”gå upp” till ytan igen och dyklopporna infann sig. Det är en lindrig form av tryckfallssjuka som ger klåda.

Efteråt pratade vi igenom vad vi varit med om och vi var alla överens om att det var nyttigt att se hur vi reagerade på 50 meters djup. Det handlar om allas vår säkerhet! Ingen av oss vill komma till tryckkammaren för att vi varit med om tryckfallssjuka eller ett dykolyckstillbud.

image

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *