Så lätt att förringa och hitta enkla lösningar

Våld i nära relation är hett debatterat just nu och det är bra att det lyfts upp och synliggörs. Det är ALDRIG okej att misshandla och i värsta fall mörda någon, oavsett kön eller vilken relation man har.

I många våldsrelationer finns det även barn som man tyvärr inte pratar om så mycket. Barn som ser sina nära och kära bli misshandlade eller mördade och den lojalitetskris som blir när barnet känner och kanske älskar både den som blir slagen och den som slår.

Jag vet av egen erfarenhet hur svårt det är. När jag var 14-15 år blev in mamma misshandlad av en närstående som även tog stryptag på henne. En person som vi båda litade på och tyckte om. Den rädsla och otrygghet som jag kände i mitt eget hem och den skam och lojalitetskris jag kände när jag ringde polisen är svår att beskriva och känslan finns kvar än. För att undvika eventuella spekulationer vill jag förtydliga att det inte är någon av mina två pappor, pappa och extrapappa.

Vi har läst om många kvinnor den senaste tiden som blivit mördade av sin partner, före detta partner eller annan närstående. Vi är nog många som förfasas av våldet som sker just i den dödande stunden. Tänk då på allt våld som kvinnan troligtvis fått utstå innan det gick så långt att hon mördades.

Det pratas mest om kvinnor men självklart finns det även män som blir utsatta för våld i nära relation och som misshandlas och mördas. Det händer inte lika ofta men det är naturligtvis lika hemskt oavsett kön.

Sverigedemokraterna gör det som vanligt enkelt för sig genom att säga att det är ett ”importerat problem” och sen har de löst problemet genom att föreslå att vi ska stänga gränsen.

Min mamma blev misshandlad av en ”helyllesvensk” man och tittar man på statistiken vid dömda brott stämmer inte Sverigedemokraternas retorik. Våld i nära relation finns i alla samhällsklasser men som vanligt väljer SD att särskilja och peka ut människor och grupper. Dessutom med en sådan tvärsäkerhet som kan få folk att tro på det se säger oavsett om det är sant eller inte. Tyvärr accepteras deras människosyn av fler, både partier och människor och det skrämmer mig. Det riskerar att man gör det enkelt och inte ser bakom problemet som finns.

Vi behöver ta ett krafttag mot våld i nära relation och det görs en hel del redan idag. På Uppsala Universitet finns något som heter Nationellet centrum för kvinnofrid som jobbar med forskning, utbildning och har kvinnofridsmottagning.

I Västra Götalandsregionen har vi något som heter VKV – VGR kompetenscentrum om våld i nära relation. De jobbar bland annat med forskning och utbildning inom olika områden.

Ett sätt att upptäcka våld i relation är att fråga patienter som kommer till vårdcentraler, barnavårdscentraler, mödravårdscentraler eller ungdomsmottagningar om de blir utsatta för någon form av våld. Detta var uppe på en Centerstämma för många år sedan där vi såg detta som ett bra sätt att upptäcka misshandel, både fysisk och psykisk även om det inte är enkelt att ställa dessa frågor.

Vad kan du göra om du misstänker misshandel? Känner du personen kan det första steget vara att prata med henne/honom. Tänk bara på att de flesta inte berättar något. Det kan bero på att man skäms eller att man tycker att man själv är skuld till det som händer vilket självklart inte är sant.

Du kan även ringa polisen, socialtjänsten eller kvinnojouren, se mer här. Jag har ringt och orosanmält till socialtjänsten och de tar det på största allvar och vill du kan du vara anonym.

Lever du i ett förhållande där du blir utsatt för våld? Våga prata med någon i din närhet och våga ta hjälp, du är inte ensam och det är INTE ditt fel.

Var rädda om er och varandra!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *