Under tre år har Falköpings kommun ett trygghetssamarbete med Tryggare Sverige tillsammans med aktörer runt stationsområdet. Det är fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, SJ, polisen, Pressbyrån med flera som är med och ska trygghetsutveckla området.
Igår kväll var jag med på en trygghetsvandring där vi skulle kolla på platser som kan kännas otrygga och platser där man redan nu har byggt bort otrygghet, bland annat genom belysning.
Vi började vår vandring mot Lärcenter där det finns ett informellt stråk som alla använder när de kommer från tåget eller från den sidan av staden. I och med att det är ett informellt stråk är inte det inte planerat med belysning, snöskottning och så vidare. Det här behöver vi titta vidare på.
Rantens torg var vårt nästa stopp där det finns viss belysning på lekplatsen men hela ytan är ganska mörk och inte så inbjudande. Det går att göra mycket med lite trevlig belysning, både för barn som vill vara på lekplatsen, för de närboende och de som rör sig i området.
Vi gick sedan genom gångtunneln mot stationsbyggnaden och fick information om renoveringen av stationshuset. Det finns fler byggnader i området som inte är fullt uthyrda och som skulle må bra av mer aktiviteter.
En märklig sak som representanter från SJ berättade var att bilar körs upp till stationsbyggnaden via övergångsstället. Jag trodde de skojade med mig men det händer tydligen ganska ofta….Hur är det med körkunskapen egentligen?
Vandringen fortsatte upp mot Wetterlinsområdet och här har Heimstaden och Falköpings Hyresbostäder jobbat med belysning på olika sätt. Utemiljön har fått, eller ska få, ny belysning. Nya lekplatser har byggts och möjlighet till uteplats med grill fanns i flertalet gårdsmiljöer.
Hyresbostäder har lätt belysning i trapphusen och när man närmar sig dörren tänds det upp för att minska känslan av otrygghet.
Fotbollsplanerna som ligger mot Folkets park är stora och mörka. Här skulle vi behöva se över helheten tillsammans med fastighetsägare för att öka trivselkänslan.
Det finns även andra informella stråk mellan bostadsområden som vi behöver se över.
Vi avslutade vandringen vid Järnvägstorget där olika aktiviteter skapats under året. Just nu finns det en liten ”rink” med filtmatta där man ska lira lite, köra yoga eller kanske ta sig en svängom. Lite längre bort står två pingisbord och prylar som behövs kan man låna från boxen som Fritidsbanken ställt dit.
Roligt att så många olika aktörer är med och engagerar sig i arbetet och som verkligen jobbar med att trygghetsutveckla hela området.
Tack för en intressant och givande vandring!