Utan undersköterskor stannar vården

I torsdags åkte jag till Uppsala för att vara med på Centerpartiets kommundagar. Med 700 centerpartister blir det alltid intressanta dagar med många samtal, tips och idéer som man kan ta med sig hem.

Under de här dagarna har vi fått information, samtalat och varit på föreläsningar inom många olika områden.

Det har bland annat handlat om rapporterna ”Motståndskraft och Värnkraft” och hur totalförsvaret ska utformas och dimensioneras för att klara ett väpnat angrepp och klara tre månader i kris. Idag är det 4000 som gör värnplikt men målet är att 8000 personer ska göra det framöver. Mellan 2021-2025 ska försvarsmakten få ökat budget med fem miljarder per år.

Det har även varit seminarium om de utmaningar kommunerna står inför när det gäller demografin. 2040 kommer personer över 80 år ökat med 40-80% och arbetsföra personer minska med 10-20%. Det kräver att vi tänker och jobbar på andra sätt än vi gör idag för att kunna ha den standard och service vi är vana med.

I januariavtalet finns regelförenklingar med som en del i överenskommelsen liksom att strandskyddet ska ses över. Det behövs verkligen för även om vi inte har så mycket sjöar i Falköpings kommun har vi bekymmer med strandskyddsreglerna.

Under torsdagseftermiddagen träffades kommunalråd från hela landet en del av våra samtal handlade om klimat och miljö, hur man kan minska sjuktalen i kommunerna och hur man snabbare kan få nyanlända i arbete.

Många av kommunerna jobbar med Agenda 2030 i sitt miljöarbete, precis som vi i Falköping gör. Någon kommun ”hyr” ut tak till företagare som vill sätta upp solceller och många jobbar med biogasanläggningar.

En kommun jobbade på ett annat sätt med nyanlända personer för att de snabbt ska få jobb och kunna försörja sig på egen hand. Under ett år har de två dagars språkundervisning, två dagars praktik och en dag samhällskunskap. Det gör att de kan träna språket på arbetsplatsen samtidigt som de får arbetserfarenhet. Klokt!

Fram till 2026 kommer vi behöva 130 000 fler undersköterskor. Utan undersköterskorna stannar vården och de får verkligen inte den uppskattning de är värda, säger Anders W Jonsson.

I samband med kommundagarna presenterar Anders en satsning på undersköterskorna, ett så kallat ”undersköterskelyft”. Det är en satsning på 400 miljoner kronor/år för att förbättra arbetsvillkoren för undersköterskorna. Det handlar om att man ska kunna vidareutbilda sig till specialistundersköterska med full lön. Satsningen motsvarar betalt utbildning för 1700 nya undersköterskor. Men vi vill också genomföra en standardisering på utbildningarna för att stärka och uppvärdera yrket.

De seminarium jag var på handlade om effektiv integration, en skola för alla och en arbetsförmedling som fungerar i alla kommuner.
När det gäller effektiv integration fick vi höra hur tre kommuner arbetat med Etableringslyftet för att få fler människor i arbete eller som studerar.

En skola för alla handlade om att elever lättare lär sig om de har fysisk aktivitet under dagarna. Det kan vara rastaktiviteter, stimulerande saker utmed skolvägen eller aktiv inne- och utemiljö som gör att barn och unga vill göra saker.

En annan sak som diskuterades mycket under dagarna var statsbidragen. Kommunerna får både generella och riktade statsbidrag och de senare åren har de riktade ökat och de generella minskat. Det här ställer till det för kommunerna på många sätt. Det är stor variation på vad man behöver göra i kommunerna och med riktade statsbidrag finns det kommuner som inte kan eller orkar ansöka om extra pengar. Dessutom kan dessa pengar helt plötsligt tas bort från ett år till ett annat och det gör att det blir svårt att planera verksamheten.

Riktade statsbidrag blir en ”uppifrånstyrning” som egentligen går stick i stäv med den tillitsutredning som regeringen har gjort där man lyfter vikten av att ha tillit till kommunernas arbete. I Falköping skulle vi gärna se mer generella statsbidrag för vi vet bäst vart pengarna gör nytta. Vi får se om det blir någon skillnad framöver.

Men nu är jag på väg hem, lite sliten efter intensiva dagar men även energipåfylld efter att träffat många härliga människor från hela Sverige.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *