10:e generationen

Igår var kommunledningen på nytt företagsbesök och den här gången var vi på en ekologisk mjölkgård utanför Falköping.

Det är verkligen ett familjeföretag där Evy och Lars-Olof äger gården och sonen Anders är med och driver driver företaget. Jag är den 10:e generationen säger Lars-Olof stolt och berättar att gården varit i familjens skötsel sedan 1710.

I väntans tider

Idag har de 100 mjölkkor och 120 kvigor och stutar så det är lite pyssel men arbetet underlättas mycket i och med att de har två mjölkrobotar. Vi är tre mjölkgårdar i Brunnhem och alla har robotar säger Lars-Olof. Dessutom driver alla Brunnhemslantbrukare ekologiska gårdar oavsett inriktning på lantbruket.

Vi har mycket samarbete med grannarna, vi hjälps åt med både maskiner och arbetskraft när det behövs säger Evy. Den marken vi brukar består av cirka 90 gärden och det är många småtomter och det gör att den ibland är svår att bruka. Till detta finns det 32 fornlämningar på markerna och det påverkar också vårt sätt att arbeta säger de samstämt.

Under sommaren har djuren möjlighet att gå in och ut som de vill och det är ett av villkoren för att vara ekologisk gård. Det tycker jag personligen är positivt så de kan få komma ut på ”grönbete”.

En kossa ger ungefär 9800 liter mjölk per år och de mjölkar 2-3 gånger per dygn. Den spillvärmen som blir när de kyler ner mjölken används för annan uppvärmning, klokt tycker jag.

Vi avslutar besöket med att spana in deras nya torkanläggning, en fantastisk anläggning får jag som lekman säga.

Tack för ett intressant besökt och lycka till framöver.

Innan vi åkte hem tog Niklas Fällström med oss till Stenstorp för att äta lunch på samhällets restaurang, Estelle.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *