25-årsjubileum

Grattis till Dalénmuseet i Stenstorp som i dagarna firade sitt 25-årsjubileum. Roligt att vara med och se den nygjorda filmen som hur museet kom till och att återigen få gå runt bland alla uppfinningar.

Gustaf Dalén föddes i Stenstorp 1869 och han var civilingenjör, uppfinnare och företagsledare och är Falköpings kommuns enda nobelpristagare, i vilket fall hittills.

Han började jobba som utvecklingsingenjör i det nystartade företaget AGA och 1909 blev han VD för företaget. Med ett antal tekniska uppfinningar lyckades han revolutionera fyrteknologin och gjorde det möjligt att använda acetylen på ett säkert, ekonomiskt och effektivt sätt. Basen för AGAs framgång var skapad.

AGA blev snabbt världsledande inom främst fyrar som blev kända under namnet AGA-fyren. Agas genombrott på världsmarknaden var en stor order på fyrar 1911 för Panamakanalen.

Tyvärr var Gustaf Dalén med om en svår olycka där han länge svävade mellan liv och död och som gjorde honom blind men trots detta fortsatte han som företagets ledare.

Gustaf Dalén tilldelades Nobelpriset i fysik 1912 för sina uppfinningar klippapparaten och solventilen. Dalén skänkte en stor del av prissumman till de anställda på Aga genom utdelning av en extra veckolön och instiftade också en fond på Chalmers tekniska högskola.

Även idag delas det ut pris på Chalmers och självklart fanns det med stolta representanter från Chalmers på 25-årsjubileumet.

I museet visas även det som följde i spåren av Daléns stora uppfinnarflit till exempel AGA-bilen, filmprojektorer, radio- och TV-apparater, kuvöser, mätutrustning, AGAFON-diktafonen från 40-talet och den 60 år gamla uppfinningen hjärt-lungmaskinen.

Har ni inte varit på museet kan jag varmt rekommendera ett besök där.

Stort tack för allt engagemang ni som jobbar med museet har.

Grattis och lycka till under kommande 25 åren!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *