Vilken dag!

Falköpings kommun är en företagsrik kommun med många små, medelstora och ett gäng stora företag. Dessutom finns det många energiska och idérika människor som blir besöksmål även om de inte har ett företag.

Idag har jag varit på besök hos några av dem och först ut var Sven-Olof Göransson på Ölstorps gård i Sörby.

Redan för 40 år sedan började han med lantbruk och 1989 byggde han sin ladugård. Idag har han drygt 60 kor och totalt har han 170 djur. Han odlar allt foder och spannmål själv förutom att han sköter om allt annat. Mjölkningen tar runt sex timmar per dag i och med att jag mjölkar två gånger per dag säger Sven-Olof. Det tar mycket tid men det är det värt, det ger mycket tillbaka fortsätter han.

Sonen Gustav går på Sötåsen och han är intresserad av djuren och gården och det gör gott när vi kan jobba tillsammans. Annars är det svårt att få tag på arbetskraft, det är nog en av de största utmaningarna branschen har.

Mjölkproduktionen är grunden till det mesta. Det ger kalvar till köttproduktion, ökad självförsörjningsgrad, öppna landskap och arbetstillfällen och det är viktigt att politiken förstår sig på branschen.

Förutom allt arbete som finns på gården hade Sven-Olof bakat en fantastiskt god rabarberpaj. Stort tack för ett intressant och lärorikt företagsbesök och god paj.

Nästa besök var på restaurang Trekanten i Floby och Sabir Zahoor. Han driver restaurangen som ligger i anslutning till AC Floby och har varit där i fem år.

Det är idag två anställda och de har öppet måndag till fredag och serverar lunch till alla som vill komma och äta. Vi har runt 100-tal gäster varje dag förutom på torsdagar, då kommer 130-140 gäster.

Jag och Maria gissar att det är ärtsoppa och pannkakor som drar men å vad fel vi hade. På torsdagar serveras nämligen hamburgare på svenska råvaror.

Varje dag serveras fyra till fem olika rätter, allt från husmanskost, internationella rätter till vegetariskt och olika sallader.

Sabir planerar menyn och inköp och svenska och/eller ekologiska råvaror är väl representerade i köket.

Vi fick en liten pratstund med Sabir innan gästerna strömmade in och det märktes tydligt att maten var uppskattad. Stort tack för god mat!

Nu var det dags att åka vidare till nästa besök där Jonas Fredriksson på Olof-Persgården och dottern Iris tog emot oss. Jonas tog över gården från sin moster 2011 och driver sedan dess en KRAV-gård.

Jonas har ett 60-tal djur varav 20-talet är dikor med kalvar och han föder upp dem hela vägen till slakt. Han är helt självförsörjande på foder vilket gör tillvaron enklare och på samtidigt mer ekonomiskt gynnsamt, framförallt i nuläget när det är oroligt i världen.

Vi avslutar med att hälsa på hos hönorna och fick se hur de gjort smarta reden där de lätt kan plocka ägg utan att störa så mycket inne hos dem. Roligt att se att de hade bruna, vita och gröna ägg och om ni tittar noga så ser ni ett brunt och ett grönt ägg i redet.

Tack för ett intressant besök.

Nästa besök är inte så långt därifrån för nästa besök är hos Egon Svärd och Sven Lindberg som sedan 2013 är kända för sin vedkonst.

Det började med att en kvinna hade gått förbi när de staplade sin ved och sagt att det såg ut som en kyrka och plötsligt hade en idé fötts och första året byggde de en stavkyrka.

Därefter har fantasin flödat och många kändisar är det som besökt Gökhem i olika skepnader. Bland annat satt Putin i fängelse där men då blev de kraftigt uppläxade av en dam som tyckte det var hemskt av dem att sätta Putin i fängelse. Så här i efterhand kan man kanske tänka att Sven och Egon låg i framkant med vad många kanske tänker idag.

Sedan 2017 har de samlat in pengar som de skänker till barncancerfonden och hittills i år har de samlat in nästan 40 000 kronor och idag blev det mer pengar. Varje kväll uppdaterar de summan och nu är det bara 8000 kronor kvar tills de har kommit upp till 500 000 kronor.

Jag kan bara hålla med Egon och Sven, det här är ett sätt att hjälpa till.

Stort tack till er och er påhittighet genom åren och vi får väl se vad nästa års tema blir 🙂

Dagen sista företagsbesök gick i skönhetens tecken kan jag nog tycka för hos Sanna Hodell växer tulpaner i ”flock”. Långa, ståtliga och i många olika färger. Jag tycker om tulpaner och framförallt de ”svarta” men efter att jag lyssnat på Sanna ser jag på tulpaner med helt nya ögon.

Sanna är utbildad operarepetitör och har under några år frilansat inom området men pandemin gjorde att mycket blev inställt. Då kom idén att odla tulpaner och sen har hon fortsatt.

I sin tulpanträdgård har hon 8000 lökar och inne har hon runt 1000 lökar och 29 olika sorter. Hon är medlem i Slow Flowers som är en rörelse där filosofin är att man inte driver upp blommor snabbt utan låter blommorna växa och blomma när de är klara för det.

De flesta blommorna som säljs hos Sanna är så kallade självplock, det vill säga att kunden kommer till trädgården och försiktigt gräver upp sin tulpan med lök och swishar därefter betalningen för de blommor man köpt. Det fungerar väldigt bra säger Sanna, mina kunder är försiktiga och det finns en liten manual om vad man ska tänka på.

Nu när tulpanerna närmar sig säsongsslut tar nästa vid och under hösten kan man bland annat se Dahlior istället för tulpaner, även det en fantastiskt fin blomma.

Stort tack för inspiration och energi!

Dags att ladda för nästa event som var dörrknackning på Mösseberg. 100 möjligheter till dialog med kommuninvånare och det blev många riktigt bra samtal om skola, vård, klimat och miljö, fritidscheck till barn och unga men även att det är viktigt att vi som kommun tänker utveckling i hela kommunen. Tack för alla bra tankar och idéer!

Nu måste jag säga att jag börjar bli lite trött eftersom dagen började med pendlarkampanj tidigt på morgonen men jag har lovat att hänga med på After Work på Wrån och att avsluta en lång dag med god mat är aldrig fel.

Det var premiär för Wrån att ha After Work och det kan varmt rekommenderas när det kommer igen. God buffé och härlig musik av två trubadurer fick avsluta en intensiv och lärorik dag.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *