Äganderätt, sunt skogsbruk och biobränsle

Idag har vi haft besök av två riksdagsledamöter för Centerpartiet, Peter Helander, talesperson för skog och jakt och Ulrika Heie, miljö- och jordbruksutskottet.

Skog och biobränsle var temat för dagen och vi besökte Carlsson & Persson Skogstjänst som utgår från Åsarp men har sitt stora lager på Marjarp.

Vi möttes av Henric Carlsson, en av grundarna och ägare, Stefan Gustavsson, inköp och försäljning av biobränsle och Linnéa Carlsson, ströprodukter och sociala medier.

Företaget startade 2001 och har sedan dess ständigt utvecklats och om allt går i lås utökar de gänget med ytterligare en person i slutet av veckan. Biobränsle är den viktigaste delen av företaget och de levererar främst lokalt men även Jönköping, Borås och Karlstad.

I våras fick vi förfrågan om att köra upp flis till Stockholm för de ville testa, säger Stefan och förhoppningsvis kommer vi utöka vårt leveransområde. Utbyggnation av Västra Stambanan och byggnation av överlämningsbangården är viktig för vår utveckling.

När lastbilarna kommer med flis eller rundvirke ”scannas” lasten av och man får bland annat fram vikt och omfång. Bilderna bedöms av en oberoende part och emellanåt görs ett stickprov där man mäter och bedömer ett last manuellt. Det är väldigt sällan det diffar, säger Henric som är väldigt nöjd med systemet.

Ett annat spår, som idag inte är så stort är tillverkning, är kutterspån som blivit omtyckt av hästägare i närområdet. Det är roligt säger Linnéa som är en av två som jobbar med detta.

Idag levererar de biobränsle motsvarande 500 GWH, 0,5 terawatt men 2025 hoppas vi att vi ökat till 1 terawatt. Det är inte omöjligt men då behöver järnvägens kapacitet öka, säger Henric.

När vi gick runt på området stannade Henric för att visa och berätta om de olika flisdepåerna och däremellan tog han upp en hand, kände på flisen, vägde den i handen och det syntes tydligt att han verkligen tycker om sitt arbete. På frågan om han tycker om träd, skog, flis så blev svaret ett kraftfullt JA och det syntes verkligen.

Man måste tycka om det man gör, annars är det svårt att göra det bra säger Henric.

Några frågor som Peter Helander har jobbat med under mandatperioden är stärkt äganderätt för skogsägare, sunt brukande av skogen och rätt förutsättningar för biobränsle. Det här är viktiga frågor, att som skogsägare kunna bruka skogen för att kunna ta vara på värdet men även att växande och föryngring av skog är en viktig del i omställningsarbetet, både som kolsänka och biobränsle.

Stort tack för ett intressant besök och lycka till med framtidsplanerna!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *